Portugalska književnost na sajmu knjiga

PinterestFacebookTwitterShare

Domaći izdavači pripremili su, u susret predstojećem 56. Beogradskom sajmu knjiga, na desetine novih izdanja dela na portugalskom, jeziku u čijem će znaku proteći ovogodišnja manifestacija.
 
Prvi put počasni gosti Sajma knjiga u Beogradu biće čak osam zemalja kojima je zajedničko obeležje – portugalski jezik.
 
Od 23. do 30. oktobra posetioci Beogradskog sajma knjiga, na kojem će ove godine učestvovati više od 800 domaćih i inostranih izdavača, biće u prilici da se bolje upoznaju s književnošću i kulturom Portugala, Brazila, Angole, Gvineje Bisao, Mozambika, Istočnog Timora, Sao Tomea i Principea i Zelenortskih ostrva.
 
Medju novim izdanjima je roman portugalskog nobelovca Žozea Saramaga “Smrt i hirovi”, koji je objavila izdavačka kuća “Laguna”, a do kraja godine taj izdavač će objaviti i srpske prevode Saramagovog putopisa “Putovanje kroz Portugal” i romana “Putovanje jednog slona”.
 
U izdanju beogradske izdavačke kuće “Klio” na sajmu će biti predstavljen roman “Božji dar” portugalskog autora Ruija Zinka. U izdanju “Arhipelaga” objavljen je roman jednog od najprevodjenijih savremenih portugalskih pisaca Lidije Žorž “Dok vetar zviždi kroz kranove”.
 
Beogradska “Geopoetika” ugostiće pisca iz Mozambika Miju Kotoa koji će se predstaviti romanom “Reka zvana vreme, kuća zvana zemlja”.