Kultura “Na sopstveni pogon”

PinterestFacebookTwitterShare

Beogradska nezavisna kulturna scena organizuje festival ”Na sopstveni pogon”, na kome će, od 25. oktobra do 5. novembra, učestovati gotovo 30 organizacija, kulturnih centara, inicijativa i neformalnih grupa, a predstaviće više od 70 programa na lokacijama širom Beograda – od Zemuna do Krnjače.

Festival “Na sopstveni pogon“ čine izložbe, pozorišne predstave, performansi, muzički nastupi, filmske projekcije, radionice i javne debate. Festival ima za cilj da pruži presek raznovrsnosti i potencijala nezavisne kulturne scene, ukazujući ujedno na probleme i izazove sa kojima se suočava, ali i na moguća rešenja za njihovo prevazilaženje. 

U saopštenju se navodi da u Beogradu deluje više desetina nezavisnih kulturnih organizacija i inicijativa koji godišnje javno proizvedu više stotina programa. ,,I pored izuzetne programske aktivnosti, beogradska nezavisna kulturna scena, međutim, nije uspela da se adekvatno pozicionira kao važan deo kulturne ponude. Razlozi za to su, između ostalog, neadekvatno medijsko praćenje, ali i neprepoznavanje samih aktera od strane šire publike”, navode organizatori. 

Festival je podržala i Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima. 

„Nezavisna kulturna scena koja okuplja brojne organizacije i kulturne inicijative pruža veliki potencijal, zato je Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima i podržala ovaj projekat. Njen doprinos, između ostalog, ogleda se i u činjenici da svojim raznovrsnim sadržajem obezbeđuje veće šanse kandidaturi Beograda za evropsku prestonicu kulture 2020. godine, na čemu grad Beograd već uveliko radi“, ocenjuje Danko Runić, direktor Agencije za evropske integracije i član Organizacionog odbora projekta „Beograd 2020“. 

Festival će biti održan širom Beograda (Kulturni centar Grad, Kulturni centar Redž, CZKD, Magacin u Kraljevića Marka, ZMUC, BIGZ, O3one, Dah teatar, Kontekst u Mesnoj zajednici, Treći Beograd…), u različitim opštinama (Stari Grad, Vračar, Savski venac, Palilula, Zemun..). 

Učesnici festivala “Na sopstveni pogon” su: ApsArt, Bazaart, BIGZ, Cirkusfera, CZKD, Centar za razvoj fotografije, Dah teatar, Dez org, ERGstatus, Hop.la!, Kiosk, Kontekst u mesnoj zajednici, Kornet, Kulturni front / KC Grad, Liceulice, Magacin, Mimart, nKA, O3one, Plavo pozorište, KC Reks, Remont, Seecult.org, Stanica Treći Beograd i ZMUC.