Novi roman Umberta Eka na Sajmu

PinterestFacebookTwitterShare

Na štandu “Platoa” na ovogodišnjem sajmu knjiga najveća atrakcija će biti knjiga “Beskrajni spiskovi” Umberta Eka, treća iz serije knjiga kojoj pripadaju “Istorija Lepote” i “Istorija ružnoće”, kao i njegov novi roman “Praško groblje”.
 
U ovoj bogato ilustrovanoj knjizi, Eko razmatra kako se ideja o spiskovima (katalozima) menjala tokom vekova, i kako je pored toga, od jednog razdobolja do drugog izražavala duh datog vremena. Piščev esej prati književna antologija i širok izbor umetničkih dela koja ilustruju date tekstove.

Kako je objasnila urednica “Platoa” Nataša Anđelković, rad na ovoj knjizi trajao je više meseci, a zasluga što je ovo vanserijsko delo iz oblasti istorije umetnosti, književnosti i filozofije stiglo za sajam pripada Aleksandru V. Stefanoviću, koji ju je preveo s italijanskog i priredio za srpsko izdanje.

U Ekovom romanu je reč o nekim od najvažnijih događaja u XIX veku, poput Garibaldijevog pohoda i ujedinjenja Italije, francusko-pruskog sukoba, afere Drajfus i mnogih drugih, a centru je poznata priča kako su nastali Protokoli sionskih mudraca, kada su na praškom groblju okupilo 12 rabina iz Evrope, sa ciljem da Jevreji potpuno zavladaju svetom.

Između dva sajma, izdavačka kuća “Plato” je objavila 25 knjiga. Predstavila je neke nove autore, ali i nove knjige svojih starih pisaca, rekla je Anđelkovićeva.

Među njima je dugo očekivani novi roman Mišela Uelbeka “Karta i teritorija”, koji otvara vrata sveta umetnosti i ono što zatiče jeste odsustvo prave inspiracije, menadžment umetnosti, koji guši samu umetnost, tržište umentina, koje je eufemizam za pranje novca.

Srpskim čitaocima je dobro poznat Viktor Peljevin, kome je prevedena najnovija knjiga “Sok od ananasa za divnu damu”.

Među piscima koje “Plato” prvi put prevodi na srpski Anđelkovićeva je istakla ruskog pisca mlađe generacije Sergeja Minajeva i njegov roman “Duhleš”. U njemu se govori o tridesetogodišnjacima, koji su sa okretanjem Rusije ka zapadu lako došli do novca, postavši menadžeri stranih kompanija, počeli da vode život na visokoj nozi koji je lišen bilo kakvog smisla i lepote, a svodi se na upražnjavanje poroka po VIP separeima glamuroznih moskovskih klubova.

Tu su još romani Petera Hega “Osećaj gospođice Smile za sneg” , Mihael Bekler “Oluja nad Majorkom” i Džoana Haris “Plavooki”.

Anđelkovićeva obećava da će biti lepo iznenađenje roman za decu “Tim Talir ili prodati smeh”, čuvenog nemačkog pisca za decu Džejmsa Krisa, koji je stvarao sredinom 20. veka. U ovom romanu on obrađuje faustovski motiv, ili priču o trgovini sa đavolom kroz avanturistički roman za decu koji ima jasnu vaspitnu ulogu i kojim se mladi čitaoci upućuju na traganje za pravim ljudskim.

Od domaćih pisaca objavljeni su romani Veselina Mišnića ” Veliki i Mali Princ” Petra Lazića “Savršena samoubistva” i Puriše Ðorđevića “Osam kila sreće”.

“Plato” nije zapostavio ni svoju filozofsku bibliteku po kojoj je dobio i ime a ove godine su to knjige srpskog filozofa Ilije Marića “Od filozofije do književnosti”, Radoslava Pušića “Vreme upisano u slikama” i Zdravka Kučinara “Filozofija čina Augusta i Mozesa Hesa”.