U Parizu izložba posvećena Galima

PinterestFacebookTwitterShare

Žestoki stanovnici šuma sa krilima na šlemovima, veliki ljubitelji pečenih veprova i terorisanja Rimljana – portret Gala u stripu “Asteriks” potpuno je pogrešan, tvrde stručnjaci. U Parizu se ove sedmice otvara izložba “Gali” (Les Gaulois) rađena na osnovu tridesetogodišnjih arheoloških istraživanja.
 
Cilj izložbe je da se izmeni iskrivljena slika koju savremena publika o ovom keltskom plemenu koje je živelo u današnjoj Francuskoj pre invazije Rimljana. Izložba pokazuje da su Gali sofisticirani farmeri, trgovci i zanatlije, a ne brutalne kavgadžije.

“Gali nisu čekali Rimljane ili Grke da ih civilizuju”, rekao je jedan od kustosa izložbe, arheolog Fransoa Malren. “Oni su živeli u prefinjenom društvu. Bili su farmeri i uzgajivači, poznavali su metalurgiju”.

Budući da su Gali pisali na drvenim ili tablama od voska – od kojih je malo njih sačuvano – njihovu priču pisali su drugi, od Rimljana do autora “Asteriksa”. Međutim, proteklih nekoliko decenija otkriveno je oko 500 galskih nalazišta što je pružilo novi uvid u nihovu kulturu i veštine.

Izvanredne bronzane skulpture malenih božanstava ili ptica grabljivica pokazuju stilizovane zanatlije, bronzani vepar ima glatke ivice jedne Brankuzijeve skulpture, dok nekoliko galskih novčića podseća na apstraktna lica Pabla Pikasa.
 
U svetu Gala nisu postojali šlemovi sa krilima ali je 2004. godine pronađena pećina sa blagom među kojim je bio i šlem u vidu labuda i veličanstvena ceremonijalna ratna truba.

Dolmeni su još jedna greška iz Asteriksa. Oni potiču iz neolita, kao i pečeni vepar. Gali su bili farmeri koji su raskrčili velika šumska prostranstva kako bi gajili stoku, ovce i svinje.

Sa druge strane, Gali jesu pili mnogo vina, a kao dokaz tome su ogromne količine amfora pronađene, a ima dokaza i da je trgovina vina između Kelta i Mediterana cvetala.