Najuspešnija ekranizovana književna dela

PinterestFacebookTwitterShare

U potrazi za dobrim pričama koje će osvojiti ljubitelje sedme umetnosti holivudski producenti su ekranizovali romane. Iako su među najgledanijim, “Hari Poter” i “Gospodar prstenova”, prema mišljenju kritike nisu najbolji.

Na prvom mestu liste deset romana koji su u proteklih 25 godina najbolje ekranizovani je “Šindlerova lista” Tomasa Kenelija. Film je osvojio čak sedam Oskara uključujući i za najboljeg reditelja Stivena Spilberga.

I na drugom mestu je Spilbergovo ostvarenje “Park iz doba jure” koji je snimljen po romanu Majkla Kričtona, a na bioskopskim blagajnama film je zaradio skoro milijardu dolara. “Alisa u zemlji čuda” Tima Bartona sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi je treća najbolje ekranizovana knjiga koju je napisao Lusis Kerol, a film je doneo zaradu veću od milijardu dolara.
 
Priča o “Forestu Gampu” Vinstona Gruma je nakon ekranizacije 1994. godine proglašena jednim od najboljih filmova ikada, a Američka filmska akademija je ovo ostvarenje nagradila sa čak šest pozlaćenih kipića. Film je u prvom vikendu prikazivanja zaradio više od 24 miliona dolara.

Zasnovan na romanu Ketrin Stoket film “The Help” je na šestom mestu, a iza njega je trilogija “Gospodar prstenova” Dž.R.R. Tolkina koja je mesecima punila bioskopske sale, osvojila 11 Oskara i zaradila 2,9 milijardi dolara.

Romantična drama Majkla Ondatjea smeštena u vreme Drugog svetskog rata, “Engleski pacijent“, sa Ralfom Fajnsom i Žilijet Binoš u glavnim ulogama je sedmi najbolje ekranizovani film sa devet Oskara, a prvu nagradu Akademije osvojila je Sandra Bulok za rolu u filmu “The Blind Side“, zasnovanoj na životu ragbiste Majkla Odera koji su u knjigu pretočili Majkl Luis i Džon Li Henkok.

Na pretposlednjem mestu je “Sumrak saga” Stefani Majer koja je Roberta Patinsona lansirala u zvezde, a producentima donela 1,8 milijardi dolara. Poslednje mesto pripalo je delu britanske književnice Džoan Ketrin Roling “Hari Poter“.

Fanovi su svaki novi nastavak jedva čekali da se pojavi u bioskopima, a Danijel Redklif, Rupert Grint, Ema Votson i Tom Felton su odrasli igrajući čarobnjake koji se bore sa silama zla. Iako franšiza nije dobila ni jednog Oskara ukupna zarada je oko osam milijardi dolara.