Direkcija Festa obeležila 10 godina rada

PinterestFacebookTwitterShare

Direkcija Festa obeležila je danas deset godina svog rada svečanošću u Skupštini Beograda na kojoj je uručeno 10 zlatnih i 15 srebrnih plaketa pojedincima i institucijama najzaslužnijim za razvoj te ustanove kulture.
 
FOTO: Tanjug
 
Zlatne plakete dobili su gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, a posthumno gradonačelnik Nenad Bogdanović, zatim nekadašnji člana gradske vlade Gorica Mojović, direktor Direkcije Festa od 2003. godine Miloš Paramentić, kao i slavni glumac Rejf Fajns, koji je tri puta posetio Fest.
 
Među institucijama Zlatne plakete dodeljene su Centru “Sava”, Grand kafi, NIS-Gaspromnjeftu, Telekomu Srbija i Er Fransu, koji sponzorišu Fest i druge festivale.
 
Srebrne plakete pripale su filmskim umetnicima Mileni Dravić, Ljubiši Samardžiću i Goranu Paskaljeviću, članu Gradskog veća Miroslavu Čučkoviću, novinaru Jugoslavu Panteliću i dugogodišnjem selektoru Festa Miroljubu Vučkoviću.
 
Isto priznanje dobili su i Kulturni centar Beograda, ditributerske kuće Tak, Megakom, Taramaunt i Sinears, Radio-televizija Srbije, RTV Pink, list Politika i Policijska uprava za grad Beograd.
 
Priznanja je uručio predsednik upravnog odbora Direkcije Festa Dejan Zečević.
 
Najveći aplauz dobila je Milena Dravić koja je izgovorila reči “ah taj Fest”, popularne u vreme početaka ovog festivala.
 
U ime gradonačelnika Đilasa plaketu je primila člana gradskog veća zaduzena za kulturu Vesna Marjanović ističući da je Fest simbol i obeležje Beograda kroz mnoge generacije, a da je Direkcija Festa prva ustanova koja je osnovana nakon demokratskih promena.
 
Direkcija Festa osnovana je 19. oktobra 2001. godine odlukom Skupštine Beograda kao “ustanova od posebnog značaja u kulturi grada Beograda”.
 
Ta ustanova se bavi organizacijom Festa, zatim festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma poznatog kao “Kratki metar” i festivala domaćeg igranog filma Sofest.
 
Na svečanosti je predstavljena mini-monografija pod naslovom “Prvih deset godina Direkcije Festa” autora Miloša Paramentića.
 
Svečanost je upotpunio kratki klavirski nastup direktora Beogradske filharmonije Ivana Tasovca.