Otvaranje 52. Oktobarskog salona

PinterestFacebookTwitterShare

Oktobarski salon u Beogradu svečano počinje 20. oktobra otvaranjem izložbe tridesetak savremenih umetnika i umetničkih grupa u Muzeju “25. maj”, prema konceptu i izboru kustoskinja Galit Eilat iz Izraela i Alenke Gregorič iz Slovenije, a deo programa videće i publika u Ljubljani.
 
Ključne reči oko kojih kustoskinje grade koncept za ovogodišnji Salon su simulacija, eksperiment i rekonstruisanje događaja, kao i pitanja odgovornosti, poslušnosti/neposlušnosti i post traume u savremenom društvu.

Neke od pomenutih metoda oblikovanja stvarnosti umetnici prisvojili su već odavno kao vitalna umetnička sredstva izražavanja. Podjednako važan je i segment Salona koji na različite načine služi kao vrsta katalizatora razgovora i diskusija na pomenute teme baveći se globalnim problemima savremenog društva na primerima lokalnih događaja.

Tokom trajanja izložbe Salona biće organizovan intenzivan program posvećen edukaciji i radu sa mladima, u kojem će svoje projekte predstaviti i realizovati Muzej savremene umetnosti Beograd, Remont, NVO Blokovi, Balkanski centar za Bliski Istok, Ana Nedeljković, Stefan Arsenijević i Srđan Vučinić…

Izložbu prate i drugi sadržaji: vođenja kroz izložbu sa kustosima Salona, sa umetnicima koji izlažu, kao i sa poznatim ličnostima iz sveta kulture.
 
Ovogodišnji Salon će biti propraćen i publikacijom tačnije tekstovima/ esejima i studijama koje potpisuje osmoro autora koji kroz sadržaje koji se bave istorijom kulturnih institucija u odnosu prema prošlosti, o metodama koje koriste filozofiju, psihoanalizu i umetnost u odnosu prema militarizovanim kulturama, o posledicama žestokih, ratnih sukoba kroz intervjue ratnih veterana ili o poslušnosti i neposlušnosti u vojnim akcijama iz lične perspective obrađuju teme ovogodišnjeg Salona.

Nakon što se 20. oktobra u 19h Salon bude otvorio u Muzeju istorije Jugoslavije (Botićeva 6) u Beogradu, jedan deo izložbe i programa će od 10. novembra biti predstavljen i u Ljubljani, kada je predviđena i promocija knjige eseja ovogodišnjeg Oktobarca.

Otvoreno 12.00 – 20.00; petkom 12.00 – 22.00; pon zatvoreno.
Ulaznica po ceni od 200 din važi za više ulazaka.
Srednjoškolci, studenti, trudnice, penzioneri i nezaposleni – 100 din;
grupe (30+), uz najavu na email okt-info[et]kcb.org.rs ili fax broj +381 11 2623 853 besplatno