Zoran Živković predstavlja novi roman u Regenzburgu

PinterestFacebookTwitterShare

Pisac Zoran Živković će danas u Regenzburgu, u okviru festivala kulture i umetnosti podunavskih zemalja “Donumenta”, gde je ove godine Srbija “zemlja-gost”, predstaviti svoj roman “Pet dunavskih čuda” i čitati odlomke iz knjige, čija se radnja zbiva upravo u tom nemačkom gradu.
 
Živković će odlomke romana čitati u okviru međunarodnog seminara ”Dunav-kuda? Budućnost kolevke evropske kulture”, kome će prisustvovati bavarska ministarka za evropske poslove Emilija Miler, poslanik u Evropskom parlamentu Doris Pak, gradonačelnik Regenzburga Hans Zajdinger i drugi.

“Regenzburg je grad u kome se više od decenije ostvaruje politički i kulturni projekat pod naslovom ”Donumenta”. Svake godine predstavlja se po jedna zemlja iz sliva Dunava, pa je tako 2011. red došao na Srbiju”, rekao je Živković. “Moj roman ”Pet dunavskih čuda” dobio je povlašćeno mesto u kulturnom delu programa. Nastupiću odmah po svečanom otvaranju stožernog dela manifestacije”, kazao je on.

Prema programu, Živković će se najpre obratiti okupljenima kratkim govorom u kome će reći “nekoliko reči o nadasve posebnim okolnostima u kojima je nastala knjiga ”Pet dunavskih čuda’’.

Živković je naveo da je Regensburg “sasvim slučajno” poprište radnje prvog od pet delova romana.

“U vreme kada sam pisao ”Pet dunavskih čuda”, tokom druge polovine 2010, uopšte nisam znao za projekat ”Donumenta”. Izbor Regenzburga nije, međutim, bio proizvoljan. U tom bavarskom gradu nalazi se najstariji most na Dunavu, slavni ”Kameni most”, podignut 1146. godine. Izgledalo mi je prirodno da počnem odatle”, rekao je on.