Marković otvorio Smederevsku jesen

PinterestFacebookTwitterShare

Međunarodni pesnički festival “Smederevska pesnička jesen” otvoren je sinoć u Smederevu, a festivalska nagrada “Zlatni ključ Smedereva” uručena je irskom pesniku Džon F. Dinu.
 
Festival je otvorio ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković, koji je pre toga posetio gradsku Galeriju savremene umetnosti i sastao se s predstavnicima gradske uprave i direktorima ustanova kulture čije programe finansira Ministarstvo.

“Teme o kojima sam razgovarao i sa rukovodstvom grada su ozbiljne, u smislu efikasnosti – kako što pre omogućiti da se dobiju sredstva, prenesu transferom i budu uplaćena odmah ustanovama u kulturi. Dobio sam obećanje da neće biti zadržavanja sredstava”, kazao je Marković.

On je izrazio zadovoljstvo što su smederevske ustanove adekvatno konkurisale i upotrebile sredstva.

“Ovde se radi jedan od najvrednijih projekata kada je u pitanju kultura, to je kompletna restauracija Smederevske tvrđave”, naveo je Marković i dodao da će posao biti nastavljen na Kuli 8.

“Što se tiče Kule 11, ona će ostati nakrivljena, ali bezbedna. Imaćete jednu novu vrstu atrakcije”, kazao je Marković i izrazio spremnost za nastavak saradnje.

Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva je po konkursima čiji su rezultati objavljeni u 2011. godini sufinansiralo 16 programa iz Smedereva sa 20.838.520 dinara.

Za projekte u oblasti zaštite kulturnog nasleđa izdvojeno je oko 18 miliona dinara, dok je za devet projekata u oblasti stvaralaštva izdvojeno blizu 2,5 miliona dinara.

Međunarodni festival poezije “Smederevska pesnička jesen” biće nastavljen sutra uručenjem nagrade “Zlatni ključić” za stvaralaštvo za decu Mirjani Stefanović, a u okviru međunarodne pesničke veceri biće dodeljena novoustanovljena nagrada “Zlatko Krasni” za prevođenje savremene poezije Peteru Urbanu.

Poslednje festivalske večeri biće dodeljena i najstarija nagrada smederevskog pesničkog festivala “Zlatna struna”, a od petoro finalista svog favorita će izabrati i publika u smederevskom Centru za kulturu.