Basara otvara Sajam knjiga

PinterestFacebookTwitterShare

Međunarodni Sajam knjiga u Beogradu otvoriće u nedelju 23. oktobra u 18h književnik Svetislav Basara, dok će u ime počasnog gosta Sajam pozdraviti Mija Koto, pisac iz Mozambika, najavili su predstavnici sajamskog odbora.

Predsednik Odbora Sajma knjiga Željko Ožegović rekao je na konferenciji za novinare da je Basara dobitnik više srpskih priznanja za književnost, medju kojima je i NIN-ova nagrada 2006. godine.
 
Ožegović je najavio da će na sajmu učestvovati ukupno 817 izlagača, 30 više nego prošle godine, a biće predstavljeno više od 40 izdanja i oko 20 pisaca portugalskog govornog područja.
 
Prema njegovim rečima deo sajamskih manifestacija biće posvećen književniku Ivi Andriću povodom 50 godina dodele Nobelove nagrade, a u znak solidarnosti sa narodom Japana, ove godine Japan će besplatno predstaviti književnost te zemlje na svom štandu.
 
Urednica programa Vladislava Gordić Petković rekla je da će na sajmu biti organizovani različiti forumi i radionice, kao i tri konferencije posvećene delu Ive Andrića, postkolonijalnoj književnosti portugalskog govornog područja i digitalnoj tehnologiji.
 
 
Ambasador Brazila u Srbiji Alesandre Ador Neto rekao je da će na Beogradskom sajmu knjiga biti predstavljeni brazilski autori različitih generacija, kao i velika različitost naroda koji govore portugalskim jezikom. On je najavio da će posetiocima sajma biti ponuđeno 13 knjiga brazilskih pisaca, od kojih su neke prevedene na inicijativu izdavača, a druge po izboru Ambasade Brazila.
 
Na sajmu će biti dodeljene i nagrade izdavaču godine, izdavačkom poduhvatu za 2011. i dečjoj knjizi.
Cena ulaznica je 250 dinara za pojedinačnu posetu, a 150 za grupne posetioce. Porodične ulaznice koštaće 600 dinara. Sajam knjiga biće otvoren od 10 do 21 sat, od 23. do 30. oktobra.