Violinista Robert Mekdafi gost BEMUS-a

PinterestFacebookTwitterShare

Američki violinista Robert Mekdafi nastupiće u okviru Beogradskih muzičkih svečanosti (BEMUS) na koncertu u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, u nedelju 23. oktobra. 
 
Mekdafi će nastupiti zajedno sa Gudačima Svetog Đorđa i violinistkinjom Marijom Špengler. Na programu će biti dela savremenih belgijskog kompozitora Gijoma Lekeua, Astora Pjacole i Leonida Desjatnikova, kao i američkog kompozitora Filipa Glasa.
 
Beogradskoj publici premijerno će biti izveden Glasov komad “Američka četiri godišnja doba” koji je taj umetnik završio pre godinu i po dana, po narudžbi Roberta Mekdafija kome je pripalo ekskluzivno pravo na trogodišnje izvođenje. Kompozicija je stvarana punih sedam godina
 
Mekdafi je rekao da je od početne ideje do završetka komada proteklo sedam godina i da je i sam Glas na kraju bio iznenađen kvalitetom te kompozicije.
 
“Tražio sam komad koji ima istu orijentaciju kao delo Antonija Vivaldija, s tim što bi umesto baroknog kontinua ubacio sintisajzer i tako uneo taj tipični ‘glasovski’ rok zvuk koji je snažno uticao na Dejvida Bouvija, Dejvida Birna i Pola Sajmona”, rekao je Mekdafi.
Kompozicija Filipa Glasa koja će premijerno biti izvedena za beogradsku publiku, prema rečima Mekdafija uzbudljiva je, mistična, glasna i brza i predstavlja važan doprinos savremenom muzičkom stvaralaštvu.
 
Poznati violinista je kazao da uobičajeno na koncertima pre izvođenja Glasove kompozicije svira Vivaldijeva “Četiri godišnja doba”, ali da to na beogradskom koncertu neće biti slučaj.
 
Robert Mekdafi nastupa kao solista sa najznačajnijim svetskim orkestrima, uključujući Njujoršku i Losanđelesku filharmoniju, Simfonijske orkestre Čikaga, San Franciska, Atlante, Hjustona, Dalasa, Montreala i Toronta.