Vlahović laureat izložbe antiratne karikature

PinterestFacebookTwitterShare

Beogradskom karikaturisti i ilustratoru Jugoslavu Vlahoviću uručen je gran pri “Kurir mira” 16. međunarodnog Salona antiratne karikature u Kragujevcu, koji dodeljuje svetska Asocijacija gradova vesnika mira.
 
Na otvaranju izložbe u galeriji Narodnog muzeja, međunarodni žiri Vlahoviću je dodelio prvu nagradu u konkurenciji 400 karikature 186 autora iz 46 zemalja koje su pristigle na konkurs Salona antiratne karikature. Zlatna i srebrna plaketa pripale su karikaturistima, takođe iz Srbije, Toši Borkoviću i Savi Babiću, a bronzana Luku Dešemakeru iz Belgije.

Nagradu od 1.500 evra čiji je pokrovitelj Svetska Asocijacija gradova, uručio je njen predsednik Alfred Marder na otvaranju Salona u galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu. Vlahović je i pre 30 godina dobio prvu nagradu na Salonu antiratne karikature u Kragujevcu.

“Ova nagrada koju sam dobio na prvom salonu mi je bila velika čast ali i obaveza. Vreme je inspirativno za antiratnu karikaturu. Mislim da se moja karikatura koja je nagrađena na 16. salonu izdvojila zato što sam pronašao novi i originalan način da izrazim antiratnu poruku i da se ne ponavljam”, rekao je Vlahović.
 
Žiri kojim je predsedavao Špiro Radulović, nagradio je još 6 autora novčanim nagradama koje su dali gradonačelnici gradova-pobratima i prijatelja Kragujevca – poljski Bidgošć i Bielsko Biala, Ingolšat iz Nemačke, rumunski Pitešti, Siren u Francuskoj i Karara u Italiji.

Salon antiratne karikature, koji se održava svake druge godine, jedna je od manifestacija kojom Kragujevac obeležava 21. oktobar – dan kada su fašističke snage 1941. godine streljale više hiljada civila u tom gradu, ali čuva i uspomene na žrtve svih ratova u svetu. U galeriji su izložene 83 antiratne karikature, a izložba traje do 13. novembra.