Počeo 49. Filmski festival u Beču

PinterestFacebookTwitterShare

U Beču je počeo 49. Filmski festival, poznatiji kao Vienale, na kome će biti prikazano oko 200 igranih i dokumentarnih filmova, a predstaviće se i gosti – reditelj Dejvid Kronenberg i pevač i glumac Hari Belafonte.
 
Festival, koji će trajati dve nedelje, sinoć je otvoren filmom finskog reditelja Akija Kaurismakija “Le Havre”, a biće zatvoren 2. novembra filmom ”Martovske ide” Džordža Klunija.
 
Na festivalu će biti prikazana filmska ostvarenja iz celog sveta, medju kojima i “Imali smo papu” Nanija Moretija, iranski film “Zbogom” (Be Omid e Didar) Muhameda Rasoulofa, mini-serija “Mildred Pirs” u kojoj glumi Kejt Vinslet…

Oko 100 dokumentaraca i kratkih filmova od Argentine i Izraela do Kine i egipatskog Trga Tahrir upotpuniće program i biće prikazani uporedo sa retrospektivom belgijske rediteljke Šantal Akerman.

Pevač, glumac i društveni aktivista Hari Belafonte je imenovan počasnim gostom, a na festivalu će biti prikazano nekoliko njegovih filmova – među njima i aktuelni dokumentarac ”Pevaj svoju pesmu”.

Iako se ne može uporediti sa filmskim festivalima kao što su Kanski, Venecijanski ili Berlinski, koji privlače velike filmske zvezde i na kojima se dodeljuju prestižne nagrade, Vienale je stekao popularnost tokom proteklih godina privlačeći sve veći broj poznatih imena, a karte za ovaj događaj rasprodaju se u rekordnom roku.