Srpska književnosti za decu u 100 knjiga

PinterestFacebookTwitterShare

Izdavačka kuća “Bookland” je posle 15 godina završila jedan od najvećih izdavačkih poduhvata u našoj književnosti za decu, komplet “Srpska književnost za decu” u 100 knjiga, čije poslednje XVII kolo sa četiri naslova stiže za Sajam knjiga.

“Srpsku književnosti za decu” uređivalo je tokom 15 godina desetak najeminentnijih srpskih pisaca za decu, koji su se trudili da u ovu ediciju uđe ono najbolje što je u srpskoj knjižvnosti napisano za decu od Zmaja i Dositeja do danas. Ova svojevrsna antologija stvaralaštva za decu i mlade na ovim prostorima u poslednja dva veka postala je nezvanična i trajna lektira za sve uzraste. Svih 100 knjiga iz ove biblioteke imaju izuzetno ozbiljno urađen pogovor i hronologiju života i rada pisca.
 
“Bookland”, koji se specijalizirao za izdavanje literature za decu i mlade, za sajam knjiga pripremio 35 novin naslova raspoređenih u nekoliko stalnih biblioteka. U biblioteci “Velikanu” štamapane su priče o “Velikim prijateljima Srba” i “Srpski velikani nauke” Milutina Tasić autora “Živopisa srpskih velikana, koje je dobilo peto izdanje, dok su njegovi Srpski velikani umetnosti stigli do trećeg izdanja. Kao posebna izdanja objavljene su knjige “Naši vladari” dr Stanoja Stanojevića, “Šarenica praznoverja” Jovana Aleksića, “Priče iz detinjstva velikih” Milutina Tasića, “Vetropir i bumbari” Sime Potkonjaka. Male čitaoce sigurno će najviše interesovati naslovi iz edicije “Hit” jer tu su nove knjige njihovih omiljenih pisaca kao što su Slobodan Stanišić koji je napisao roman “Lazar na dvoru kralja Dušana”, Robert Takarič “Jednom je leto moja Ljubice”, Igor Kolarov “Rusvaj”, a Gordana Maletić je priredila antologiju “Recitatorska čitanka”. Biblioteka “Svetska književnost” donosi “Jevrejske narodne bajke” i “Španske narodne bajke”, “Gavroš” Viktora Igoa, “Putovanje u središte zemlje” Žila Verna, “Poziv na igru” Rozamond Leman. Kod ovog izdavača knjige za mlade objavili su poznati domaći pisci: Ivan Ivanji “Ajkula sa nežnim srcem”, Milovan Vitezović “S milim Bogom”, Radivoje Bojičić “Slavna braća”, Jovan Aleksić “Srce je Božija kuća”…