Monografija o Marini Abramović kod “Plavog jahača”

PinterestFacebookTwitterShare

Specijalizovana izdavačka kuća za žensko pismo “Plavi jahač”, prema rečima njenog osnivača i glavnog urednika Nataše Marković, i dalje “jaše na talasu” svoje izdavačke maksime: tajna, miris i stvaralaštvo žena. Na sajam stiže sa devet novih naslova od kojih su tri vredni posebne pažnje: zbirka tekstova i intervjua o Marini Abramović “Heroina narcističke kulture”, koju je sačinila Nataša Marković i dva debitantska romana Andreje Trkulje “Narcisi na pustom ostrvu” i Kate Martinović Cvijin “Olujno ostrvo”.

 

“U umetnosti se mora ići do kraja… Ja sam vojnik u službi umetnosti… Svaki umetnik koristi svoja sredstva da se izrazi, moje oružije je moje telo… Umetnost mora da je kompleksna i uznemirujuća. Ona mora biti kiseonik društva. Mora da je u dosluhu sa onim što će tek doći…”, kaže najveća zvezda moderne umetnosti i “boginja” performansa, rođena u Beogradu Marina Abramović. “Narcisi na pustom ostrvu” je priča o mladoj ženi koja menja vremenske zone, gradove, kulture u potrazi za identitetom i uporišnim tačkama svog života. Ona se uvek iznova u novom svetu suočava sa svojim “zavežljajem” koji vuče iz zavičaja u kome su čvarci, sarme, čarape iz Srbije i zato je muče pitanja :na kom jeziku se vodi ljubav, gde je dom.
 
Tema romana “Olujno ostrvo” je sudbina umetnika u zlim vremenima. Raspad Jugoslavije je i raspad ličnih istorija glavnih junaka , što ovu knjigu čini zanimljivom i tako aktuelnom. Knjiga je prepuna ličnih drama i pitanja, šta učiniti sa bolom, sa bolnom prošlošću.