Srušio se deo zida Pompeje

PinterestFacebookTwitterShare

Deo unutrašnjeg zida u Pompeji srušio se usled obilnih kiša i jakog nevremena, saopštile su 23. oktobra italijanske vlasti. Urušavanje se dogodilo u noći između četvrtka i petka u blizini područja poznatog kao “Porta di Nola” koje je otvoreno za turiste, navode agencije.
 
Najnovije urušavanje ukazuje na loše održavanje i nedovoljna ulaganja u zaštitu jednog od najpoznatijih arheoloških nalazišta koje je od 1997. deo svetske baštine Uneska.
 
„Nekoliko puta sam javno izražavao zabrinutost zbog efekta koji obilne padavine mogu da izazovu“, navodi se u saopštenju koje je u subotu popodne medijima uputio italijanski ministar kulture Giancarlo Galan. On je dodao da ministarstvo već neko vreme radi na planu obezbeđivanja drevnih ruševina i pozvao je nadležne organe da odmah reaguju i stave Pompeju na rh liste prioriteta.
 
U novembru prošle godine do temelja je srušena “Kuća gladijatora”, jedna od najpoznatijih građevina antičkog kompleksa, a nekoliko dana kasnije i deo zida “Kuće moraliste”. Arheolozi i javnost optužili su tada vladu italijanskog premijera Silvija Berluskonija za nemar i loše upravljanje.
 
Smeštena nadomak Napulja, Pompeja je uništena u erupciji vulkana Vezuva 24. avgusta 79. godine i danas predstavlja najočuvaniji gradski kompleks iz rimskog doba.