Biblioteka u trolejbusu

PinterestFacebookTwitterShare

Napušteni trolejbus nedavno je osvanuo u novom ruhu, na uglu dve ulice u blizini pešačke zone bugarskog gradića Plovdiv. Stanovnici ovog mesta tako su dobili pokretnu biblioteku nazvanu „Otac Pajsije“.

Dizajnirana od strane lokalnog „Studija 8 ½“, trolejbus – biblioteka dobio je ime po jednom od najpoznatijih bugarskih autora, svetom Pajsiju Hilandarcu, svešteniku iz osamnaestog veka koji je napisao čuveno delo „Istoriya Slavyanovbulgarskaya“.
 
Ovaj projekat deo je veće akcije kojom stanovnici grada pokušavaju da vrate stari sjaj nekadašnjoj boemskoj četvrti poznatoj po bogatoj istoriji. Prolaznici mogu slobodno da uđu u trolejbus, sednu i čitaju neku od šesto ponuđenih knjiga.
 
Osim dela bugarskih autora, u ponudi su i knjige brojnih svetskih pisaca. U opuštenoj atmosferi kojoj doprinose svetle boje i neobičan dizajn, posetioci mogu da koriste i brojne društvene igre, a za najmlađe je zadnji deo autobusa odvojen, akko bi na miru mogli da crtaju i zabavljaju se.
 
Pokretna biblioteka trenutno je smeštena na uglu ulica Otac Pajsije i General Gurko. Upravo su sa tog mesta krenuli prvi trolejbusi u Bugarskoj, pre pedeset pet godina.