Pančevo dobija prvi Classic fest

PinterestFacebookTwitterShare

Prvi međunarodni festival klasične kamerne muzike „Classic fest“ održaće se 29. i 30. oktobra u Pančevu, saopštili su organizatori Kulturni centar Pančeva i Balkanska kamerna akademija.
 
Umetnički direktor festivala klarinetista Ognjen Popović, osnivač Balkanske kamerne akademije i solo klarinetista Beogradske filharmonije rekao je da će na prvom festivalu klasične kamerne muzike u regionu nastupiti brojni ugledni muzičari. Prema Popovićevim rečima, cilj festivala je da se ozbiljna, klasična muzika približi građanstvu. Zato je uložen napor da izvođački pristup bude svežiji, moderniji i lepršaviji, kako bi se izašlo iz uobičajenih preozbiljnih okvira i omogućilo da ova vrsta muzike bude dostupna svima, dodao je on. 

Umetnički direktor „Classic festa“ rekao je da je studirajući u Nemačkoj, razmišljao šta može da podari svom gradu kada se u njega vrati. 

„U to vreme postao sam član najprestižnijeg evropskog kamernog ansambla ’Villa Musica’, znao sam, to je to, treba samo da taj model presadim na naše tlo, tako je počelo ali trebalo je mnogo vremena i truda da model zaživi“, kazao je Popović. 

U dva festivalska dana održaće se tri koncerta, na kojima će se publici predstaviti Balkanska kamerna akademija i solisti, ugledni umetnici: pijanistkinja Lidija Bizjak (Francuska), violinistiMarija Špengler, Miloš Petrović, Ksenija Milošević, Mirjana Nešković, violista Boris Brezovac, violončelista Dejan Božić. 

Gosti festivala biće i Slobodan Gerić, kontrabas, flautisti Ljubiša Jovanović, Marina Nenadović, oboisti Ivan Danko (Nemačka), Bojan Pešić, klarinetisti Veljko Klenkovski, Mihailo Samoran, hornisti Milan Roksandić, Miloš Ðorđević, trubač Mladen Ðorđević i fagotisti Nenad Janković iSava Ðurić. 

Svi koncerti održaće se u Dvorani KC Pančeva, a ulaz je slobodan.