(VIDEO) Ne žele film koji kalja Šekspirov “lik i delo”

PinterestFacebookTwitterShare

Privremenim uklanjanjem imena Vilijama Šekspira sa uličnih znakova i tabli pojedinih lokala, Fondacija Šekspirovog rodnog mesta protestovala je danas protiv novog filma u kojem je slavni bard prikazan kao “puki prevarant”.

Članovi fondacije su zalepili traku preko imena slavnog dramaturga na nekoliko uličnih znakova i tabli u okrugu Vorvikšir, u centralnoj Engleskoj, u znak protesta protiv filma “Anonimus”, zasnovanog na istorijskim spekulacijama da je Šekspirova dela zapravo napisao vojvoda od Oksforda, koji je navodno bio ljubavnik kraljice Elizabete, a kasnije i otac njenog nepriznatog deteta.
 
Fondacija, čija se akcija poklapa sa premijerom filma na Londonskom filmskom festivalu, optužila je autore tog ostvarenja za “preispitivanje engleske kulture i istorije”. “Šekspir je u srži engleske kulture i njenog istorijskog DNK”, ističe se u saopštenju organizacije koja se nada da će njena kampanja podsetiti ljude na ogromnu baštinu koju britanski narod duguje Vilijamu Šekspiru.

Film “Anonimus”, u režiji Rolanda Emeriha, sa Risom Ajfansom i Vanesom Redgrejv u glavnim ulogama, počeće da se prikazuje u britanskim bioskopima od petka.