Skup u čast Ruđera Boškovića

PinterestFacebookTwitterShare

Naučni skup povodom 300 godina od rođenja Ruđera Boškovića (1711-1787) počeo je danas, 26. oktobra, u svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).
 
Otvarajući skup, predsednik SANU, akademik Nikola Hajdin istakao je da na ovaj način Akademija odaje dužnu poštu velikom čoveku i priznanje njegovom naučnom i umetničkom stvaralaštvu. Hajdin je podsetio da je Boškovićeva atomska teorija, formulisana kao precizan sistem koji koristi njutnovsku mehaniku, inspirisala Majkla Faradeja da razvije svoju teoriju elektromagnetnih interakcija, dok su neki drugi značajni fizičari 19. veka, poput Hamiltona, Lorda Kelvina i Sen Vernana, isticali prednosti Boškovićevog atomizma u odnosu na rigidni atom.

“Po mnogima, uključujući i Nikolu Teslu, Bošković je bio preteča Ajnštajnove teorije relativnosti i njegovih pokušaja formulisanja jedinstvene teorije polja. Bio je i prvi koji je predvideo, tražio i predložio matematičku teoriju svih sila prirode, što je bio pionirski pokušaj formulisanja onoga što se u modernoj nauci naziva teorijom svega”, primetio je Hajdin.

Predsednik SANU se osvrnuo na biografiju Ruđera Boškovića, podsetivši da je on rođen u Dubrovniku 1711. godine, a umro u Milanu 1787, da se bavio fizikom, astronomijom, matematikom, teologijom, filozofijom, diplomatijom i poezijom, pisao naučne rasprave i stručne članke, kao i poeme i putopise.

“Jezuita po obrazovanju i životnom opredeljenju, najveći deo života proveo je u Italiji, Austriji i Francuskoj. Radio je kao profesor univerziteta, projektovao i izgradio Opservatoriju u Breri (Milano). Izabran je za dopisnog člana francuske Akademije nauka, bio je član ruske Akademije nauka i britanskog Kraljevskog društva”, ispričao je on.

Hajdin je naglasio da je Bošković jedan od najvećih naučnika svih vremena poreklom iz ovih krajeva, plodan i raznovrstan autor koji je ostavio značajan i obiman opus, a njegovo ime nosi krater na Mesecu i jedna mala planeta.

Naučni skup u SANU zamišljen je kao jednodnevna konferencija na kojoj će govoriti 10 eminentnih stručnjaka i poznavalaca života i dela Ruđera Boškovića, iz zemlje i inostranstva.