Novi sjaj ruskog Boljšoj teatra

PinterestFacebookTwitterShare

Nakon šestogodišnje rekonstrukcije, kojom su njena operska i baletska trupa dobile vrhunski opremljenu scenu, ruski istorijski Boljšoj teatar će konačno u petak otvoriti svoja vrata.
 

Prepoznatljiva zgrada ružičastih stubova u centru Moskve zatvorena je 2005. godine radi restauracije vredne preko 800 miliona dolara. Tokom radova je ustanovljeno da je zdanje, podignuto početkom 19. veka, u daleko gorem stanju nego što se mislilo.

“Sedamdeset odsto zgrade bilo je oštećeno i postojala je realna opasnost da se pozorište sruši samo od sebe”, kazao je Mihail Sidorov, predstavnik građevinske firme “Suma kapital” koja je od 2009. rukovodila radovima.

Istorijsko zdanje je pretrpelo sveobuhvatnu rekonstrukciju, prvu od 1856. godine kada je slavno pozorište razoreno u požaru. Ne samo da je uvećana fasada i obnovljena celokupna unutrašnja dekoracija sa pozlatom, već je renoviran i modernizovan ceo prostor iza scene i proširen deo za orkestar.

Na scenu su postavljeni najsavremeniji uređaji. Velika scena, koja je ranije imala jedan pod sada ima dva, jedan za operu i drugi, mekši, za balet. Sa fasade su skinuta obeležja iz doba SSSR-a i postavljen carski simbol dvoglavog orla. Sovjetski srp i čekić nestali su, takođe, i sa scenske zavese.

Restauratori su proveli pune tri godine postavljajući tapete od crvene svile u takozvanom carskom foajeu, otvorenom krajem 19. veka u čast krunisanja poslednjeg ruskog cara, Nikolaja II.

Pozorište je trebalo da bude otvoreno još 2008. godine, ali su skandali zbog pronevera i korupcije nekoliko puta odložili završetak radova.

Zvezde, među kojima su prima balerina Svetlana Zaharova i francuski soprano Natali Dese, nastupiće na raskošnoj svečanosti otvaranja kojoj će prisustvovati ruski predsednik Dmitrij Medvedev i mnogobrojni kulturni poslenici. Na ceremoniji otvaranja će, takođe, nastupiti operski pevači Plasido Domingo, Dmitri Hvorostovski i Angela Georgiju kao i baletske zvezde u usponu Natalija Osipova i Ivan Vasiljev.