Druga knjiga Srpske enciklopedije

PinterestFacebookTwitterShare

Druga knjiga prvog toma Srpske enciklopedije, koja obuhvata 1.792 pojma od izuzetnog nacionalnog značaja, predstavljena je u sredu na 56. Međunarodnom sajmu knjiga.

Kapitalno leksikografsko delo opšteg tipa, koje obuhvata sva znanja relevantna za Srbe i njihovu istoriju, politku, običaje, jezik i književnost, privredu, medicinu i drugo, zajedno su izdali Matica srpska, Srpska akademija nauka i umetnosti i Zavod za udžbenike.

“Srpska enciklopedija je zamišljena u 10 tomova, svaki tom će imati više od jedne knjige, tako da ćemo kada se sve skupi, jednog dana, na jednom mestu imati knjigu nad knjigama iz koje će svako ko želi moći da sazna šta je i ko je srpski narod, kako je pretrajavao kroz vreme”, rekao je predsednik Uredjivačkog odbora Dragan Stanić.

Prema njegovim rečima, druga knjiga, koja je izašla godinu dana nakon prve, počinje raskošnim člankom o Beogradu, za koji se “slobodno može reći da je manja knjiga u većoj knjizi i mogao bi biti objavljen kao posebno delo”.

Prvi tom, koji obuhvata slova A i B, korisnicima će pružiti informacije, a onima koji žele, pomoći da dovedu znanje i do akademskog nivoa, dodao je Stanić.

Nova knjiga, kao i prva koja ima 1.929 odrednica, sadrži sve što treba znati o Srbima, njihovom jeziku, istoriji, običajima, religiji, književnosti, umetnosti, kulturi, privredi, državnoj organizaciji, pravu, medicini, tehnici i drugim oblastima.