Proglašen izdavač godine

PinterestFacebookTwitterShare

Izdavač 2011. godine je, prema oceni žirija 56. beogradskog Međunarodnog sajma knjiga, “Fabrika knjiga” iz Beograda “koja već godinama odoleva pozivima tržišta i ne odustaje od svoje prepoznatljive izdavačke politike”.
 
Žiri koji je radio u sastavu: filozof Ivan Milenković (predsednik), urednica kulturnog programa Narodne biblioteke Srbije Svetlana Gavrilović, kritičarka Tijana Spasić, dizajner Lazar Bodroža i književnik Nenad Milošević, uzeo je u obzir celokupnu izdavačku produkciju na srpskom jeziku izloženu na ovogodišnjem Sajmu. Oni su u skladu sa pravilnikom o dodeljivanju nagrada beogradskog Sajma knjiga, dodelili priznanja u tri kategorije. Za izdavački poduhvat proglasili su “Stripovi koje smo voleli”, izdavača “Omnibus”, koje su priredili Živojin Tamburić, Zdravko Zupan i Zoran Stefanović.
 
Prema mišljenju žirija, ovo je poduhvat koji analizira, sistematizuje i popularizuje stvaralaštvo stripa sa čitavog prostora bivše Jugoslavije.
 
U kategoriji dečje knjige, nagrađena je knjiga “Rusvaj” Igora Kolarova u izdanju “Booklanda”, koja je , kako je rečeno, “nadasve maštovita i govori o prijateljstvima, putovanjima, pisanju knjiga”.
 
Specijalno priznanje žiri je dodelio knjizi “Povijest gej i lezbijskog života i kulture”, izdavačke kuće “Red boks”, koja je objavljena u saradnji sa zagrebačkim izdavačem “Sandorf”.
 
U pratećem referatu, koji je napisala Mirjana Mračević, referent stručnih pratećih programa i žirija Sajma, navodi se da je reč o “raskošnom projektu koji ubedljivo kombinuje vrhunski tekst sa znalački odabranim i kvalitetno predstavljenim vizuelnim sadržajima”.