U Srbiji između milion i dva miliona nepismenih

PinterestFacebookTwitterShare

U okviru beogradskog Sajma knjiga danas pre podne održan je forum posvećen pismenosti u Srbiji, na kome je istaknuto da je u Srbiji između milion i dva miliona stanovnika potpuno ili funkcionalno nepismeno, što u ukupnom broju stanovnika predstavlja negativan element u opštoj prosveti i obrazovanju.

Zaključak ovog razgovora, u kome su izneseni i prilično deprimirajući podaci o osnovnoj polupismenosti studenata naših fakulteta, jeste da se pismenost u Srbiji ne može povećati ukoliko ne postoji svest društva o njenoj važnosti. U tom smislu podsticajan je primer 80 izabranih škola u Srbiji u koje je ove jeseni selo više od 2.800 nepismenih odraslih ljudi, a u okviru projekta koji EU finansira sa četiri miliona evra nepovratog kredita.

Akcija društva u tom pravcu mora da bude nastavljena, ali mora da uključi i reviziju i korekciju postojećih udžbenika srpskog jezika koji se razilaze sa pravopisnim standardima koji su ustanovljeni najnovijim pravopisima od prošle godine, zaključeno je na forumu.

Posebna pažnja na forumu posvećena je “Pravopisu srpskog jezika” “Matice srpske” koji je objavljen prošle godine i koji je dopunjeno i izmenjeno izdanje u odnosu na 1993. godinu, kao i “Pravopisnom rečniku srskog jezika” Milana Šipke u izdanju “Prometeja” iz Novog Sada.