Koncert Filharmonije sa Tarbukom i Kašparom

PinterestFacebookTwitterShare

Beogradska filharmonija će u petak u Kolarčevoj zadužbini, uz dirigenta Mladena Tarbuka i pijanistu Pavela Kašpara, na koncertu iz “Popularnog ciklusa”, premijerno u Beogradu izvesti i treći program svoje predstojeće italijanske turneje.

Program čine čuvena Geršvinova “Rapsodija u plavom”, tri ostvarenja Morisa Ravela – španske melodije “Alborade del grasioso”, “Bolero” i bajkovita svita “Moja majka guska”, kao i “Sedam balkanskih igara” Marka Tajčevića.

Hrvatski dirigent i kompozitor Tarbuk (49) je izjavio da se raduje predstojećoj turneji u Italiji sa orkestrom Beogradske filharmonije, sa kojim ima predivna iskustva, što ga je i podstaklo da ih pre dve godine preporuči italijanskom agentu. “Ceo program turneje, na kojoj ću ja dirigovati tri od 13 koncerta, atraktivan je i efektan, o čemu se posebno vodilo računa, jer će tada cela Italija biti u prednovogodišnjem raspoloženju”, istakao je Tarbuk. On je iz sutrašnjeg programa u Kolarčevoj zadužbini posebno izdvojio “Bolero”, delo koje, kako je primetio, u svojoj popularnosti predstavlja veliki izazov za orkestar. “Pojedini muzičari će u ovoj kompoziciji zaista imati priliku da iskažu svoje solističke potencijale”, dodao je Tarbuk, koji je prvobitno diplomirao fiziku, da bi kasnije završio kompoziciju i dirigovanje. Karijeru je gradio nastupajući sa mnogim evropskim orkestrima i operskim ansamblima. Nekoliko godina je bio gostujući dirigent u operi u Diseldorfu, skoro čitavu deceniju bio je glavni dirigent Simfonijskog orkestra Hrvatske radio-televizije, a tri godine intendant Hrvatskog narodnog pozorišta. Redovni je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Pijanista Kašpar nastupa sa simfonijskim orkestrima širom sveta – u Evropi, Kini, Meksiku, Izraelu, SAD i Kanadi. Kašpar se već godinama aktivno bavi kamernom muzikom, na zajedničkim projektima sa Kvartetom Berlinske filharmonije, Praškim kvartetom i drugima. Trenutno snima za TUDOR i Bavarsku radio-televiziju.