Pisci iz okruženja nepoznati đacima

PinterestFacebookTwitterShare

Srednjoškolci u Srbiji najviše čitaju knjige o Hariju Poteru Džoane Rouling, “Hiljadu čudesnih sunaca” Haleda Hoseinija, trilogiju Stefani Majer (“Sumrak”, “Pomračenje” i “Mlad mesec”) i “Alhemičara” Paula Koelja, pokazala je anketa koju je sprovela Grupa 484 iz Beograda.


 U istraživanju koje je sprovedeno ovog oktobra na uzorku od 182 srednjoškolca iz deset gradova u Srbiji (Beograd, Kikinda, Vladičin Han, Užice, Kragujevac, Vranje, Dimitrovgrad, Požega i Bela Crkva), 77 odsto učenika nije umelo da navede ili preporuči nijednog pisca iz zemalja okruženja.

Skoro polovina anketiranih đaka rekla je da su članovi biblioteke od prvog razreda osnovne škole, međutim, smatraju, i to 64,4 odsto njih, da u bibliotekama ne postoje programi namenjeni njihovom uzrastu.

U skladu sa rezultatima istraživanja, Grupa 484 je priredila drugo kolo edicije “Mala kutija” u cilju da zainteresuje srednjoškolce za svet literature. Ova edicija je predstavljena 27. oktobra na Beogradskom sajmu knjiga.

Edicija sadrži odlomke iz književnih dela balkanskih pisaca i zamišljena je tako da sadržajem i formom bude privlačna, duhovita, pametna i dobronamerna prema mladom čitaocu, da privuče njegovu pažnju i da ga inspiriše da delo potraži, izjavila je predstavnica priređivača edicije – Nevladine organizacije 484 Ružica Marjanović.

,,Ideja je da mogu da ih pročitaju u autobusu od kuće do škole, i ako im se svide, da onda traže te autore”, kazala je Marjanović.

U “Maloj kutiji” je pet knjižica – skraćenih izdanja istoimenih knjiga ili tekstovi koje su autori za potrebe edicije sami odabrali i naslovili, kazala je Marjanović i dodala da su to dela do kojih se uglavnom teško dolazi, nema ih u školskoj lektiri, bibliotekama, a po mišljenju urednika, trebalo bi da budu dostupna srednjoškolcima.

Prema njenim rečima, svaki autor iz edicije na poslednjim stranicama svoje knjige čitaocu preporučuje drugog pisca.

U drugoj ediciji objavljeni su kratki odlomci iz “Bune na dahije” Svetislava Basare, “Zabranjenog čitanja” Dubravke Ugrešić, “Bilježnice Robija K” Viktora Ivančića, “Lopta u mreži ili emigracija u snu” Boža Koprivice i “DOC” Enesa Kurtovića.

Ti pisci mladim čitaocima preporučuju Novicu Tadića, Ivana Slaminga, Andreja Nikolaidasa, Jovana Hristića i Dušana Vasiljeva.