Subotica: Stopirana izgradnja Narodnog pozorišta

PinterestFacebookTwitterShare

Izgradnja zgrade Narodnog pozorišta, čije betonske kontrukcije već četiri godine “krase” centar grada, obustavljena je do daljeg. Da bi se smanjili troškovi, neophodno je napraviti novi projekat zgrade – manjih gabarita – kojim bi tek izgrađeni delovi bili srušeni! Za razliku od 2007, kada je jedno od najstarijih teatarskih zdanja u zemlji sravnjeno do temelja, ovoga puta biće uklonjeni samo oni delovi koji, po visini, odudaraju od drugih secesijskih zdanja u srcu Subotice.
 

Povod za odluku, koju je u četvrtak usvojio subotički Gradski parlament, zapravo je nedostatak novca kojim bi pozorište, po postojećem projektu, bilo završeno do kraja.
 
Ni grad, ni republika, ni pokrajina trenutno nemaju dovoljno sredstava da se pozorište završi, pa je potrebno hitno napraviti novi projekat, koji bi odgovarao kako finansijskoj situaciji, tako i stvarnim potrebama umetnika, odnosno publike, objašnjava gradonačelnik Saša Vučinić. Novi objekat, inače, od starta je dobio epitet “megalomanski”, s obzirom na to da su na 20.000 kvadrata bile zamišljene tri velike dvorane sa po hiljadu mesta, galerije, veliki atrijum… što bi koštalo čak 30 miliona evra.

Po novom planu, subotički teatar imaće samo veliku dvoranu i jednu manju kamernu scenu, kao i prostor za komercijalne sadržaje, koji ranije nije bio predviđen, ističe Nebojša Janjić, predsednik Komisije za planove i propise, ali niko još ne zna koliko je novca potrebno da pozorište, i po novom planu, bude stavljeno pod krov.