Debata o prozi Ive Andrića na televiziji i filmu

PinterestFacebookTwitterShare

U sali ”Borislav Pekić” danas će na Sajmu knjiga, od 15 do 18 sati, biti održana konferencija pod nazivom ”Priča, pokret i slika: proza Ive Andrića na televiziji i filmu”, najavili su organizatori Beogradskog sajma.
 
Na tročasovnoj debati raspravljaće se o prisustvu, odnosno odsustvu ekranizacije Andrićeve proze, a razgovaraće se i o temama, kao što su – koliko je filmskog i filmičnog u samoj Andrićevoj prozi; problematizacija adaptacija: u kojoj meri dosadašnje adaptacije i ekranizacije izneveravaju, a koliko su verne hronotopima Andrićeve proze? Učesnici okruglog stola dolaze iz oblasti koje obuhvataju književnost, film i televiziju – dramaturzi, filmski kritičari, teoretičari filma, scenaristi, reditelji, pisci (čija su neka prozna dela ekranizovana), književni kritičari i teoretičari književnosti.
 
U okviru ove debate prisutni će pokušati da odgovore na pitanja, kao što su da li je ekranizacija (filmska i televizijska) san ili strepnja svakog pisca, da li je to bio slučaj i sa Andrićem, da li Andrićeva proza treba da ostane na neki način samodovoljna i nedodirljiva za medije kao što su televizija i film? Tema profesorke Nevene Daković je ”Igra svetlosti i senke: Andrićeva Bosna u filmskim adaptacijama”, Jelice Zupanc: Ekranizacija “Pisma iz 1920. godine” – ostvarenje jedne utopije, dr Petra Grujičića – O mogućnostima dopisivanja Andrića u medijskim adaptacijama njegove proze, Srđana Vučinića – ”Nesnimljeni Andrić: o nekim sinematičkim potencijalima dela jedinog jugoslovenskog nobelovca” i profesora Petra Zeca: Andrić i filmsko-televizijske ekranizacije