Orkestar bez granica otvorio konkurs za muzičare u regionu

PinterestFacebookTwitterShare

Orkestar bez granica (NBO) otvorio je konkurs za sve profesionalne muzičare u regionu za učešće u regionalnom simfonijskom orkestru.


Poziv za audiciju traje do 15. novembra a otvoren je za sve vrhunske profesionalne muzičare, bez starosne granice, a muzičari će biti birani po umetničkim potencijalima, saopštio je danas Jugokoncert, jedan od producenta NBO.

Audicije će se u decembru održati u Beogradu, Ljubljani, Novom Sadu, Podgorici, Prištini, Sarajevu, Skoplju i Zagrebu.

Po formiranju NBO će 2012. godine održati turneju po glavnim i festivalskim gradovima u regionu Jugoistočne Evrope a svake naredne godine ansambl će nastupati sa novim programom na festivalima u regionu, kao i u različitim evropskim kulturnim centrima.

Na inicijativu umetničkog direktora projekta Premila Petrovića, dirigenta koji živi u Berlinu, projekat su osnovale tri koproducentske kuće: Udruženje Orkestar bez granica, Jugokoncert – ustanova kulture specijalizovana za muzičko-scenske projekte i Opera de production.

U projektu partnerski učestvuju i najznačajniji festivali i institucije iz regiona: Bemus, Festival Ljubljana, Sarajevska zima, Nomus (Novi Sad), Muzički centar Crne Gore, Hrvatsko društvo skladatelja, Ohridsko leto, Fakultet muzičke umetnosti Skopje, KamerFest, REmusica festival. Projekat se održava pod pokroviteljstvom Evropske asocijacije festivala, a uživa podršku Evropskog parlamenta, Evropske komisije, UNESKO-a, Jeunešes Musicales Internationales, Berlinske filharmonije i Deutsche Bank.