Poseta Sajmu knjiga manja za trećinu

PinterestFacebookTwitterShare

Ovogodišnja poseta Sajmu knjiga, a samim tim i promet, manji su za trećinu u odnosu na prošlu godinu, ocenili su izlagači u Tanjugovoj mini anketi.


Vlasnik izdavačke kuće “Klio” Zoran Hamović rekao je da je evidentno da je poseta znatno manja i to, prema njegovoj slobodnoj proceni za oko 30 odsto, a samim tim i promet na šstandovima.

“Opšti utisak je da je Sajam lepo organizovan ali javnog dometa koji je imao prethodnih godina ove godine nema, što može da se vidi iz toga da nagrada koju Sajam dodeljuje za najboljeg izdavača godine nije dobila odgovarajući tretman u medijima”, rekao je on.
 
Hamović je ukazao i na odsustvo stranih izdavača, za razliku od godina posle 5. oktobra kada je njihov broj stalno rastao.

“Lepa stvar Sajma je 40 knjiga prevedenih sa portugalskog jezika iako su neke prevedene na brzinu i ne služe na čast ni izdavačima ni prevodiocima, a štete i ugledu pisca”, rekao je Hamović.

Jedan od dvojice vlasnika “Mono i Manjane” Nenad Atanasković rekao je da je poseta “znatno manja” pa samim tim i prodaja nego prosle godine, iako je “Mono i Manjana” izdao više naslova u odnosu na prošlu godinu.

“Najviše mi smeta što je politika toliko umešala prste u sve pa i u kulturu”, rekao je on i pojasnio da se prema njegovom uvidu i sve odluke, pa i sajamske nagrade, donose po ključu političke korektnosti.

On je rekao da veoma ceni domaće strip autore i ocenio da im treba pomoći, ali da smatra da nije trebalo proglasiti za izdavački poduhvat Sajma knjiga jedno strip ostvarenje jer to direktno vređa sve druge izdavače koji se bave štampanjem knjiga.

“Dobija se utisak da žiri nije imao uvid u celokupnu produkciju knjiga ni u jednom segmentu sajamske produkcije”, dodao je Atanasković.

Vlasnica izdavačke kuće “Evoluta” Bojana Ćebić rekla je da se veliko pozitivno iznenađenje prvog dana Sajma, kada je pohrlilo mnogo više posetilaca nego inače, potpuno urušilo već sutradan.

“Tokom nedelje, broj posetilaca je neznatno rastao, ali ni izbliza kao prethodnih godina. Gužvu ispred naplatnih mesta i unutar Hale 1 gotovo da nismo ni videli”, rekla je ona.

Ćebić je dodala i da je razgovor sa drugim izdavačima pokazao na pad prodaje od 50 posto i kao primer slabe posećenosti Sajma knjiga navela internu šalu koju je čula među prodavcima da pre “ženskog dana” nijednog dana nije bilo gužve, što je nezapamćeno.

Direktor izdavačke kuće “Čarobna knjiga” Borislav Pantić takođe je ocenio da je ovogodišnja poseta slabija nego prošle godine i dodao da je to tendencija koja se nastavlja poslednjih nekoliko godina.

“Promet je u visini prošlogodišnjeg što nije dobar rezultat s obzirom na to da je Sajam knjiga produžen za jedan dan i stoga što smo tokom ove godine, između dva sajma, izdali izuzetno mnogo novih naslova – skoro 60”, rekao je on.

Direktor izdavačke kuće “Dereta” Dijana Dereta procenila je da je visina cena ulaznica umanjila posetu a samim tim i prodaju za skoro 30 procenata ali da veliki broj novih naslova na ovogodišnjem sajmu “govori o zapanjujućoj vitalnosti izdavašta u Srbiji uprkos ekonomskoj krizi, esnafskim problemima i nebrizi društva”.

Sajam knjiga, 56. po redu, završava se sutra.