Reditelju Dejanu Zečeviću nagrada za film “Neprijatelj”

PinterestFacebookTwitterShare

Reditelj Dejan Zečević nagrađen je specijalnom nagradom žirija za film “Neprijatelj” na 33. Međunarodnom festivalu mediteranskog filma u Monpeljeu, saopštila je danas producentska kuća “Biberče” iz Beograda.
 
Žiri, koji su činili poznati glumci, reditelji, kritičari i direktor festivala ocenio je na završnoj večeri festivala da “film poseduje nesvakidašnju posebnost rediteljskog pristupa u tretmanu teme neprijateljstva”.

Ratni triler “Neprijatelj” koprodukcija je četiri zemlje – Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mađarske, a priča prati grupu vojnika iz jedinice za razminiranje koja ostaje zarobljena u jednoj kući usred minskog polja 1995. godine u Bosni.
 
Glavne uloge u filmu tumače Aleksandar Stojković, Vuk Kostić, Tihomir Stanić, Marija Pikić, Ljubomir Bandović, Dragan Marinković i Slavko Štimac.

Ovo je sedamnaesta nagrada za taj film koji je početkom oktobra na Međunarodnom filmskom festivalu Busan u Južnoj Koreji imao svetsku premijeru nakon koje je francuska kompanija “Insomnia world sales” ugovorila azijsku bioskopsku-distribuciju.

“Neprijatelj” će početkom novembra imati i nemačku premijeru u okviru glavnog programa 21. Festivala istočnoeuropskog filma u Kotbusu (od 1. do 6. novembra).