Prvi Amerikanac u “Boljšoj teatru”

PinterestFacebookTwitterShare

Američka baletska zvezda Dejvid Holberg pridružila se grupi vodećih igrača baletskog ansambla „Boljšoj“ teatra. Holberg je prvi Amerikanac kome je to pošlo za rukom.
 

Zovu ga Princ, u smislu baletskog princa. Dejvid Holberg, star 29 godina, rodio se u Repid Sitiju u Južnoj Dakoti. Mladi baletan, koji je odrastao daleko od kulturnih centara Sjedinjenih Država, postao je prvi Amerikanac koji je dobio stalni angažman u slavnom moskovskom Boljšoj baletu, koji je nedavno otvoren posle šestogodišnje rekonstrukcije. To za njega ima posebno značenje.
 
„Za mene je to ogromna odgovornost. Pritisak je veoma veliki. Isto koliko i odgovornost što predstavljam novi naraštaj, novu baletsku eru“, rekao je Holberg.

 

 
Ovaj umetnik će u Boljšoju imati status zvezde. Tokom protekle decenije, postigao je neverovatan napredak. 1999. je vežbao u baletskoj školi Pariske opere, a 2000. je pristupio Američkom baletskom teatru u Njujorku. Sada će kao primabaletan Američkog baleta s vremena na vreme nastaviti da nastupa i za tu trupu. Holberg će debitovati u „Boljšoju“ u baletu „Žizela“ 5. novembra.