Protest izdavača i knjižara

PinterestFacebookTwitterShare

Udruženje izdavača i knjižara Srbije uputilo je u ponedeljak protest zbog njihovog izostavljanja iz svih organa i radnih tela 56. sajma knjiga, iako ovo udruženje okuplja 120 izdavačkih kuća.

Pored pogrešne odluke o povećanju cene zakupa, odbijanja da se snize cene ulaznica na 150 dinara, i neuvažavanja primedbi na raspodelu prostora, Odbor za organizaciju Sajma knjiga je, navodi se u protestu, formirao žiri “bez dovoljnog javnog kulturnog kredibiliteta, ne vodeći računa o elementarnom sukobu interesa”. To je, kaže se dalje, doprinelo znatno smanjenoj poseti na ovogodišnjem sajmu knjiga u Beogradu i omalovažavanju vrednih izdavačkih poslova između dva sajma:

“Sa ovakvom politikom organizatora Udruženje izdavača i knjižara Srbije ne može da se pomiri, te zahtevamo hitne i korenite promene načina organizacije, uz dostojno poštovanje izdavačke profesije. Moramo podsetiti na to da se cela manifestacija i njena duga tradicija zasnivaju na radu izdavačkih asocijacija nekadašnje Jugoslavije, a sada Srbije, da sve troškove manifestacije snose sami izdavači plaćanjem zakupnine, pa nema baš nikakve logike da politikanti izvan naše struke donose (nerazumne) odluke i raspolažu našim sredstvima i godišnjim rezultatima.”

U protestu se kaže da se na primeru rada žirija vidi “kuloarski pristup i potcenjivački rad prema izdavačkoj industriji i srpskoj kulturi uopšte”.

– U godini koja je u znaku dvostrukog jubileja našeg nobelovca Ive Andrića, kada su se izdavači potrudili da je dostojno obeleže mnogobrojnim i raznovrsnim tragalačkim izdanjima, organizator je poručio javnosti da su od književnosti važniji stripovi i “povest gej i lezbijskog života i kulture”. Isti žiri, plaćen našim parama zarađenim na našem tržištu, naveo je da su iza nas dve godine devastiranog izdavaštva!

Napominjući da šira javnost zna da je upravo izdavaštvo ono što je u kulturi Srbije najvitalnije, iz udruženja poručuju da, i pored svega, ostaju otvoreni za razgovor sa nadležnima o načinu organizovanja narednog sajma knjiga u Beogradu.