Srpska umetnost u Regenzburgu

PinterestFacebookTwitterShare

Miroslav Karić je jedan od najzaposlenijih istoričara umetnosti u Srbiji. Stalno je angažovan u Galeriji Remont, pi-ar je ovogodišnjeg Oktobarskog salona, piše tekstove za kataloge i monografije, organizuje izložbe…


Njegov poslednji veliki posao bila je autorska izložba predstavljanja srpske umetnosti na manifestaciji „Donumenta” u Regenzburgu koja traje do 5. novembra, piše Politika. „Donumenta” je godišnji događaj koji predstavlja i umetnost i kulturu zemalja Dunavskog regiona i održava se od 2003. godine.

Na izložbi srpske umetnosti učestvovali su: Aleksandar Dimitrijević, Aleksandrija Ajduković, Ana Adamović, „Belgrejd Ro”, Biljana Đurđević, Dorijan Kolundžija, Dubravka Sekulić, Dušica Dražić, Ivan Grubanov, Ivan Petrović, Jamesdin, Katarina Zdjelar, Mileta Prodanović, Milica Tomić, Nikola Džafo, Siniša Ilić, Slavimir Futro, Škart, Uroš Đurić, „Vakuumpak”, Vladimir Nikolić i Žolt Kovač.

“U izboru radova sam nastojao da obuhvatim što veći spektar tema kojima se naši umetnici bave, a koje i uz svu lokalnu obojenost suštinski ipak aktuelizuju pitanja i probleme sa kojima se suočavaju sva društva danas. Sa većinom izloženih radova domaća publika je upoznata, dok su pojedini umetnici predstavljeni sa novim produkcijama, poput Biljane Đurđević, Katarine Zdjelar, Dubravke Sekulić… Nije bilo zadate teme, nego se u istraživanju potencijalne koncepcije izložbe nametnula reč perspektiva, i to najpre u onom širem značenju „potencijala događaja, pravaca i smernica razvoja, budućnosti”. Učinila mi se važnom i u kontekstu problema sa kojima se Srbija danas suočava, ali i velike krize kroz koju prolazi globalni svet, a čije rešavanje zahteva mnogo više od mantričnih, praznih govora onih koji imaju moć i odlučuju.”