Slike Olje Ivanjicki idu u depo

PinterestFacebookTwitterShare

Sve što je ostalo iza poznate slikarke Olje Ivanjicki, kako sada stvari stoje, završiće u depou Istorijskog muzeja Srbije. Mada je bilo najavljeno da će njen stan na Kosančićevom vencu biti pretvoren u spomen-atelje, svi inventarisani predmeti i umetnička dela narednih dana biće odneti – ostaće samo obezbeđenje da čuva, sada je već izvesno – prazan prostor.

 
“Iseljavanjem dela iz ateljea želimo da sačuvamo ono što je ostalo iza Olje. Uslovi u ateljeu su loši, naročito je dozidani deo u očajnom stanju, jer je građen od lošeg materijala”, objašnjava Ana Stolić, direktorka Istorijskog muzeja Srbije.
 
Direktorka Fonda “Olga Olja Ivanjicki” Suzana Spasić, međutim, smatra da će ukoliko se ovo dogodi priča o spomen-ateljeu ostati samo pusti san.
 
“Moralo bi brzo da se reaguje, Oljin atelje je mali muzej koji bi uz malo truda mogao postati spomen-atelje”, objašnjava Suzana. “Gradska vlast je bila zainteresovana da nam pomogne, ali ni oni ne mogu da reaguju dok se ne završi ostavinski spor između države i Fonda.”
 
Istorijski muzej, otkako je određen za privremenog staraoca, odgovorno brine o imovini. Jedan deo ateljea nije najsigurniji za čuvanje imovine, potrebno ga je sanirati, a za to nema sredstava.
 
Direktorka fonda jedne od naših najcenjenijih slikarki podseća i na problem sa ostavinskom raspravom koja dugo traje i napominje da bi se lako, od novca koji je ostao, sanirao deo ateljea i da samim tim ne bi bilo potrebe za selidbom.