Predstava “Posetilac” na festivalu u Njujorku

PinterestFacebookTwitterShare

Pozorišni komad “Posetilac”, mladog američkog pisca Majkla Vukadinovića u režiji i izvođenju Strahinje Bojovića, predstavljaće Srbiju na festivalu “Junajted solo” 19. novembra u Njujorku, saopštio je novosadski “Plus teatar” u čijoj je produkciji rađena ta predstava.
 

 
Festival “Junajted solo”, koji se održava u pozorišnom kompleksu “Tijatar rou” na Brodveju, ugostiće pozorišne predstave iz SAD i drugih zemalja među kojima i naše, a kako je navedeno u saopštenju, za specijalnu festivalsku nagradu ove godine nominovani su Deniel Biti, Džon Litgou, Peti LuPon i Robin Vilijams.
 
Predstava “Posetilac” premijerno je izvedena u oktobru prošle godine u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a proletos je učestvovala i na “Frindž” festivalu u Pragu, gde je izvedena na engleskom jeziku.
 
To nije klasična pozorišna monodrama, nego je “one-man show” u kojem mladi glumac novosadskog “Plus teatra” Bojović nastoji da, kroz sedam likova, duhovito i vrlo dinamično dočara dirljivu priču s istorijskom podlogom o piščevoj porodici, čiji su se preci s naših prostora odselili u Ameriku uoči Prvog svetskog rata. Vukadinović je to delo napisao podstaknut jednom fotografijom svoje porodice, koja je poreklom iz Crne Gore, trudeći se da koliko god je to moguće bude objektivan, pričajući posebno o svakom liku na toj slici.
 
Autor “Posetioca” živi i radi u Los Anđelesu, gde za nekoliko produkcijskih i pozorišnih kuća piše drame i filmska scenarija.
 
Bojoviću je u režiranju predstave pomogao Bogdan Janković, muziku je uradio Marjan Babić, a video podlogu Srećko Milosavljević.