Sonja Savić dobija legat

PinterestFacebookTwitterShare

U dvorištu rodne kuće Sonje Savić u Donjoj Gorevnici kod Čačka, povodom 50 godina od rođenja i trogodišnjice smrti velike glumice, promovisana je knjiga “Sonja Savić – otvorena stranica”. Njena majka Mikaina najavila je da će porodična kuća u Sonjinom zavičaju biti pretvorena u legat u kom će se okupljati i stvarati mladi avangardni umetnici.
 

 
Knjiga predstavlja zbirku tekstova 94 autora, prijatelja, saradnika i članova porodice Sonje Savić. Shodno simbolici godina njenog života, ovo delo sadrži dva bloka sa po 47 autorskih tekstova, a serijal je započet zapisima njenih roditelja. Pored njih, o svojoj prijateljici i saradnici govore kolege glumci, reditelji, producenti, novinari, umetnici. Među njima su, između ostalih, Dušan Kovačević, Rade Šerbedžija, Darko Rundek, Mira Furlan, Dragan Nikolić, Olivera Katarina, Svetozar Cvetković, Miša Radivojević…

 
Mikaina Savić je najavila da će porodičnu kuću i roditeljsko imanje ustupiti gradu Čačku i Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović”, koji će se ubuduće starati o ovom legatu. U Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović” kažu da bi Donjoj Gorevnici, gde je velika glumica sahranjena, uskoro trebalo da zaživi memorijalni kompleks Sonje Savić.