Raspisan konkurs za dogradnju Gradske biblioteke u Novom Sadu

PinterestFacebookTwitterShare

Gradska biblioteka i Društvo arhitekata Novog Sada raspisali su konkurs za dogradnju zdanja Gradske biblioteke u Dunavskoj ulici. Direktor Gradske biblioteke Miloš Pankov kaže za “Dnevnik” da će proširenjem ustanova dobiti između 800 i hiljadu dodatnih metara kvadratnih.

Dvorište do zgrade u Gimnazijskoj ulici se neće rušiti, a ukrašeni zid sa muralom će se nadvisiti. Takođe, prostor gde se sada nalazi kuhinja će se preurediti. Dogradnjom ćemo dobiti salu za promocije, info-referalni centar, novu čitaonicu i dečje odeljenje, kancelarijski prostor, a ostaje mogućnost da se napravi i atrijum između nove i stare zgrade. Za ovu godinu obezbeđeno je 500.000 dinara za idejno rešenje, a deo tog novca iskoristiće se i za renoviranje prostora gde je antikvarnica “Orfelin”. Naredne godine očekujemo pare za glavni projekat, a najvažnije je da je proces započet – rekao je Pankov.

Direktor je naglasio da će se dogradnja raditi po etapama, da je za sve što planiraju potrebno otprilike 500.000 EUR i kad bi sve teklo po planu, završetak kompletne rekonstrukcije mogao bi da se očekuje za tri do četiri godine. Prema rečima Pankova više od 10.000 knjiga je u podrumu, a dogradnjom će se taj problem rešiti. Ujedno se radi na umrežavanju svih ogranaka biblioteke.

Rok za predaju radova je 1. decembar, a predviđene su i nagrade. Prva nagrada je 170.000 dinara, druga i treća 90.000, odnosno 60.000 dinara. Radovi moraju da ispoštuju propisane mere zaštite jer je zgrada spomenik kulture. Tako je moguće uklanjanje pomoćnih objekata u dvorištu, visina naovoizgrađenih delova ne sme prelaziti visinu dvorišnog krila, dozvoljeno je zastakljivanje dvorišta. Sve na parceli u dvorištu mora da se ukloni, a trafo-stanicu prema Gimnazijskoj ulici je potrebno zadržati odnosno obuhvatiti rešenjem dogradnje.

Predsednik žirija je Pankov, a članovi su arhitekte Radoje Cvetkov, Gordana Đilas, Nataša Šijan i stručnjak iz oblasti bibliotekarstva Željko Vučković.