Izložba Biblioteke grada Beograda u Moskvi

PinterestFacebookTwitterShare

Multimedijalna izložba Biblioteke grada Beograda “Tolstoj i Dostojevski u srpskoj kulturi” otvara se 8. novembra u Moskvi, povodom manifestacije Dani srpske kulture u Rusiji 2011. godine.
 
Publici će biti prikazano 30 dvojezičnih plakata digitalne štampe na kojima je predstavljeno raznovrsno prevodilačko, štamparsko, kritičarsko, pozorišno, društveno i kulturno delovanje Srba krajem 19. i tokom 20. veka.

Deo izložbe prikazuje odnose Fjodora Mihajloviča Dostojevskog i Lava Nikolajeviča Tolstoja i srpskog naroda, njihovu privatnu prepisku sa pojedinim Srbima, tekstove o srpskom i slovenskom pitanju, kao i junake njihovih dela i potomke koji su na izvesne načine vezani za Srbiju.

Izložba će biti otvorena u Moskvi u Domu Ruskog zarubežja od 8. do 14. novembra, a zatim, u Centralnoj biblioteci u Sankt Peterburgu od 21. do 30. novembra. Autor izložbe je stručni saradnik u Odeljenju za kulturne programe Biblioteke grada Beograda Nataša Bulatović.

Manifestaciju Dani srpske kulture u Rusiji 2011. godine organizuje Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog drusstva Srbije i Ministarstvo kulture Ruske Federacije.