Izložba skulptura Svetomira Arsića u Galeriji RTS-a

PinterestFacebookTwitterShare

Izložba skulptura akademika Svetomira Arsića Basare koja će biti otvorena u četvrtak u Galeriji RTS, obuhvata 22 skulpture, nastale u periodu između 1961. i 2009. godine. Većinom su ostvarene u kombinaciji drveta i metala.
 
Autor postavke je istoričar umetnosti Nađa Ivanji Švab, dok je autor teksta u katalogu istoričar umetnosti dr Srđan Marković.
 
Ukazujući na Basarinu “duboku i oporu vezu sa bićem zavičaja i zemljom iz koje je uvek crpio podsticaje za svoju umetnost”, Marković napominje da umetnik postavlja i pitanje (sluteći odgovor) o sudbini čoveka, njegovim korenima, poreklu, etničkom i egzistencijalnom udesu.
 
U stvaralaštvu koje traje bezmalo šest decenija Basara je prešao dug put, ostvarivši pri tom obiman opus. Autor je brojnih monumentalnih spomenika. Održao je niz samostalnih izložbi i učestvovao na brojnim grupnim izložbama kod nas i u svetu.
 
– Basarino stvaralaštvo se može podeliti u nekoliko celina, od asocijativne apstrakcije plastične elaboracije dramatičnog sveta oblika proizašlog iz suštinskog dodirivanja sa bićem i sudbinom Kosova kao zavičaja koju počinje da stvara početkom osamdesetih godina i radi do danas – ističe Marković. – Taj deo bismo mogli nazvati Basarinim angažovanim ciklusom. Ciklusom koji svoju hronološko-tematsku okosnicu ima u Prvom svetskom ratu, Prvom srpskom ustanku, kosovskim pripovedanjima, da bi ga sledeći prirodu stvari zaokružio temom o uništavanju Srbije tokom 1999. godine.