Pariz zabranio iznošenje slike iz 17. veka

PinterestFacebookTwitterShare

Francuska je zabranila da se iznese slika “Nošenje krsta” Nikole Turnijea iz zemlje, u vlasništvu britanske galerije Vajs, a koja je trenutno izložena u Parizu.
 
“Reč je o državnom vlasništvu. Slika je bila izložena u muzeju u Tuluzu, a ukradena je 1818. godine. To je neotuđivo delo. Ovu sliku smatramo državnim vlasništvom i nećemo dozvoliti da bude odneta”, izjavio je francuski ministar kulture. O ovome je tokom vikenda obaveštena i prestižna londonska galerija koja je delo izložila u okviru prvog salona Pariških slika (od 4. do 8. novembra).
 
Na izložbi koja je juče otvorena izložena je ova slika, ulje na platnu veličine 2,20 sa 1,21 metar, nastala tokom 1632. godine. Slika je prvobitno pripadala skupu tri slike u kapeli Crna pokajnica u Tuluzu. Zaplenjena je tokom revolucije, a potom izložena u manastiru Augustini, koji je 1793. godine pretvoren muzej. Slika nestaje iz inventara javnih kolekcija 1818. godine. Otkrivena je 2009. godine u Italiji kada je u aukcijskoj kući Sotbis ponuđena bogata kolekcija jednog firentinskog antikvara. Tada je prodata za 57.500 evra. Kupac je izjavio da je od francuske galerije “Didije Aron” dobio nalog da kupi ovu sliku, ali da nisu znali da se vodila kao nestala.
 
Februara 2010. godine pariška galerija je ponudila muzeju u Tuluzu da otkupi sliku pre nego što je izložena na sajmu u Mastrihtu. Galerija Aron je potom prodala sliku u Mastrihtu galeriji Vajs za 400.000 evra.