Izložba dela Leonarda da Vinčija u Londonu

PinterestFacebookTwitterShare

Jedna od najvećih izložbi dela Leonarda da Vinčija pod nazivom ”Leonardo da Vinči: slikar sa milanskog dvora” biće otvorena sutra u Nacionalnoj galeriji u Londonu, prenele su danas agencije.
 
Londonska Nacionalna galerija predstaviće dosada najsveobuhvatniju izložbu velikog italijanskog renesansnog slikara Leonarda da Vinčija, jedinstvenu po tome što će prvi put na jednom mestu biti izložena neka od najistaknutijih dela tog umetnika.

Na izložbi biće predstavljeno devet umetnikovih slika i 50 crteža, medđu kojima će biti i dve verzije ”Bogorodice među stenama”, koje će prvi put biti izložene zajedno, javlja AFP.
 
Slike koje će biti izložene su iz 20-godišnjeg razdoblja koje je Leonardo da Vinči proveo u Milanu na dvoru svog mecene, milanskog vojvode Ludovika Sforze, od 1482. do1499. godine. Na svetu postoji samo 15 dovršenih Da Vinčijevih slika čije se autorstvo sa sigurnošću može pripisati ovom umetniku.

Crteži koji će biti izloženi fokusiraju se na Da Vinčijevu slikarsku tehniku koju je razvio tokom svog boravka na dvoru u Milanu tokom 80-tih i 90-tih godina 15. veka.

Pet hiljada karata za ovu izložbu biće puštano u prodaju svakoga dana. Nacionalna galerija dozvoljava da se u prostoru posetioci zadrže samo pola sata, a njihov broj je ograničen na 180 ljudi, kako se ne bi stvarale gužve.
 
Izložba ”Leonardo da Vinči:slikar sa milanskog dvora” biće otvorena do 5. februara 2012. godine.