Nagrada “Bojan Stupica” rediteljki Ivi Milošević

PinterestFacebookTwitterShare

Rediteljka Iva Milošević dobitnik je 25. nagrade Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS) za režiju “Bojan Stupica”, saopštila je večeras ta dramska organizacija.
 
Milošević je jednoglasnom odlukom žirija: Svetlana Bojković, Slavko Milanović, Nataša Ninković, Egon Savin (predsednik) i Dara Džokić, dobila bijenalnu nagradu UDUS-a za režiju predstave “Proslava” u produkciji i izvođenju ansambla Pozorišta Atelje 212.

U konkurenciji za nagradu “Bojan Stupica” bile su predstave izvedene od 1. aprila 2009. godine do 31. marta ove godine, a predloženo je ukupno 14 predstava koje je režiralo 10 reditelja.
 
Nagrada “Bojan Stupica” ustanovljena je 1971. godine u spomen na velikog pozorišnog reditelja i sastoji se od plakete u bronzi sa likom Bojana Stupice, rad vajara Stevana Bodnarova, unikatne oslikane diplome na pergamentu, rad scenografa i akademskog slikara Geroslava Zarića i novčanog iznosa.
 
Svečano uručenje nagrade 25. laureatu biće u sredu, 16. novembra, na Velikoj sceni Ateljea 212 nakon izvođenja nagrađene predstave na samoj sceni.
 
UDUS podseća da je u toku konkurs za predlaganje kandidata za glumačku nagradu za životno delo “Dobričin prsten za 2011. godinu” koji je otvoren do 30. novembra.
Nagrada se dodeljuje glumicama i glumcima za celokupno stvaralaštvo, za životno delo, a pravo da budu nagrađeni imaju dramski umetnici koji najmanje 20 godina ostvaruju značajne uloge.
Predloge sa pisanim obrazloženjima za dodeljivanje nagrade UDUS mogu poslati umetnici, kulturni i javni radnici, građani, kao i umetničke ustanove i udruženja.