Danas kraj sedme “Slobodne zone”

PinterestFacebookTwitterShare

Festival angažovanih filmova “Slobodna zona” završava se danas u Beogradu sa još deset premijernih i repriznih projekcija u Dvorani kulturnog centra i Domu omladine.
 
Posebnu preporuku zaslužuje igrani film “Oproštaj krvi” reditelja Džošue Marsdena, snimljen u koprodukciji Amerike, Albanije, Italije i Danske. Ta savremena drama o krvnoj osveti koja pogađa mlade članove jedne porodice u malom mestu na severu Albanije osvojila je nagradu “Srebrni medved” za najbolji scenario na ovogodišnjem festivalu u Berlinu.

Film će biti prikazan u Domu omladine od 16 sati.

Na programu su i dugometražni dokumentarni filmovi “Naftovod” danske produkcije, kao i “Cena seksa” u koprodukciji SAD, Emirata, Bugarske, Turske, Moldavije i Grčke, koji se prikazuju u DKC-u od 13 i od 17 sati.

Od 4. novembra na sedmoj “Slobodnoj zoni” učestvovalo je 40 dugometražnih i kratkih filmova, pretežno dokumentarne produkcije. Njihove teme obuhvatile su niz aktuelnih društvenih problema kao što su ekološka pitanja, trgovina ljudima, stanje ljudskih prava i političke slobode.

Festival je i ove godine bio odlično posećen. Kao i do sada, publika je posle svake projekcije ocenjivala filmove, a oni koji dobiju najvišu prosečnu ocenu biće otkupljeni za televizijsko prikazivanje.