Premijera domaće drame “Dnevna zapovest” u BDP-u

PinterestFacebookTwitterShare

Predstava “Dnevna zapovest” po drami Vladimira Đurđevića u režiji Marka Manojlovića biće premijerno izvedena 11. novembra na Novoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta (BDP).

Direktorka BDP-a Maša Mihailović rekla je danas na konferenciji za novinare da je izbor tog komada u duhu aktuelne sezone koja je posvećena savremenim domaćim autorima. Ona je podsetila da je mladi pisac Đurđević već stekao slavu u BDP-u sa hit komedijom “Ne igraj na Engleze”. Ovoga puta predstavlja se porodičnom dramom, sa kojom je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti i osvojio nagradu “Slobodan Selenić”. Mihailovićeva je izrazila zadovoljstvo što se mladoj glumačkoj ekipi na sceni BDP-a pridružio istaknuti dramski umetnik Branislav Lečić. On igra strogog oca, oficira u penziji, njegove sinove Petar Benčina i Vladan Milić, a devojku starijeg sina, koja unosi promenu u njihov svet Danijela Štajnfeld. Scenograf je Vesna Štrbac, kostimograf Lana Cvijanović, kompozitor Vladimir Pejković.

Prema rečima pisca, “Dnevna zapovest” je priča o hermetičnoj zajednici samohranog oca sa dva sina i o posledicama koje izaziva otvaranje tog zatvorenog sistema pojavom nove osobe u njihovim životima, kada na površinu isplivava ono što je bilo potisnuto – frustracije, strahovi, promašeni životi. U prvom planu je svojevrsni ljubavni trougao, u kojem se jedna naspram drugog nalaze otac i sin, iako je priroda njihovog odnosa sa devojkom drugačija, jer je ljubav oca i devojke sve samo ne fizička, dok momak i devojka imaju samo fizičku vezu. Manojlović je izjavio da uživa da radi domaći komad koji nastaje u ovom trenutku. “Tekst je utemeljen u našoj bliskoj istoriji, a likovi su proizašli iz svakodnevice. To najbolje komunicira sa publikom, koja može da prepozna naš život na sceni”, rekao je on.

Za Lečića je ova porodična drama i “asocijacija na celo društvo, na Srbiju raspolućenu između krutosti i tolerancije, između nakaradnog, mada patriotskog osećanja i demokratskog principa”. “Ta dva principa se stalno privlače i odbijaju”, rekao je on. Benčina je izjavio da je njegov lik mladi čovek koji želi da uđe u bolji, fleksibilniji svet, ali da ne povredi porodicu. “Njegova zabluda je što je poverovao da može da pomiri svet iz kojeg potiče i onaj kojem teži”, rekao je on. Đurđević je tim povodom primetio da je splet životnih okolnosti tog lika takav da nema šansu, ali da je on sam optimista u pogledu mogućeg pomirenja, dok je Lečić dodao da je naš generalni problem nedovoljna adaptibilnost. “Nemamo kapacitet za promenu. Promena nije gubitak sebe, nego usavršavanje”, naglasio je Lečić.