Prva premijera u sezoni Novosadskog pozorišta

PinterestFacebookTwitterShare

Novosadsko pozorište Ujvideki sinhaz večaras će, kao prvu premijeru u novoj sezoni, odigrati predstavu “Čongor i Tunde”, rađenu po delu poznatog mađarskog pesnika iz 19. veka Mihalja Verešmartija.
 
Predstavu je režirao Ðerđ Hernjak na osnovu scenarija i adaptacije Kate Ðarmati, a glavne uloge tumače Tamaš Hajdu i Gabrijela Crnković, rekao je Hernjak na današnjoj konferenciji za novinare.

“Komad je prilično težak, ima 160 strana u stihu, pa je Ðarmati imala složen zadatak da ga adaptira za scenu i prilagodi ovom vremenu. Verešmarti je delo napisao kao narodnu bajku, a mi smo želeli da ona bude više od toga, da ima čak i političku notu, naravno ne u dnevnopolitičkom smislu te reči”.

Prema njegovim rečima sve je na neki način politika, pošto se ona stalno bavi nama i umnogome zavisimo od odluka političara, pa i pozorišna predstava mora da ima političku notu.

“Čongor i Tinde” je ne samo ljubavna priča, već potraga sa smislom života, za istinskim kontaktima s drugim ljudima, vapaj za istinom, priča o upornosti, istrajnosti i doslednosti, navodi se u katalogu.

Glavni junak Čongor traži svoju ljubav, sreću, svoju drugu polovinu i nalazi je u vili Tinde, koja je došla na zemlju iz istih razloga, jer smatra da je ljubav pravi smisao života.