EU zabranila film o avganistanskim ženama

PinterestFacebookTwitterShare

Evropska unija zabranila je prikazivanje dokumentarca o Avganistankama koje su u zatvoru zbog “moralnih prestupa”.


EU je saopštila da je odlučila da povuče film, koji je naručila i platila, zbog “veoma ozbiljnih zabrinutosti za bezbednost žena koje su prikazane u filmu”.
 
 
Ipak, aktivisti za ljudska prava kažu da nepravda pravosudnog sistema u Avganistanu treba da bude izložena javnosti, javlja BBC.
 
Polovina avganistanskih žena u zatvorima služe kaznu zbog “zine” ili moralnih prestupa. Jedini prestup nekih od žena osuđenih za “zinu” je što su pobegle od prisilnog braka ili nasilnih muževa.
 
U saopštenju delegacije EU u Kabulu navodi se da je osnovna preokupacija EU dobrobit i bezbednost žena.
 
Aktivisti za ljudska prava kažu da su stotine žena iza rešetaka žrtve porodičnog nasilja. Grupa “Amnesti interenešenel” saopštila je da je važno obelodaniti jednu od najgorih pravosudnih praksi Avganistana.
U dokumentarcu, 19-godišnja zatvorenica Gunaz priča da je nakon što je silovana optužena za preljubu, a njena ćerka, rođena nakon silovanja, služi sa njom zatvorsku kaznu.
 
“Moja kazna u početku je bila dve godine. Kada sam se žalila preinačena je na 12 godina. Ja nisam ništa uradila, zašto sam osuđena na tako dugu zatvorsku kaznu”, kaže Gunaz.
 
Heder Bar iz organizacije “Hjuman rajts voč”, koja je sprovela istraživanje među avganistanskim zatvorenicama, kaže da su ove tragične priče tipične.
 
“Bilo bi fino kada bi ovakva priča predstavljala izuzetak ili ekstreman slučaj. Međutim, to je daleko od istine”, rekla je ona.
 
Ona je razgovarala sa mnogim ženama iza rešetaka, koje su bile žrtve dva puta – jednom su ih zlostavljali muževi ili rodbina, a zatim oni koji su bili u bavezi da ih štite.
 
“Toliko puta čujete priču o ženama koje odu u policiju da traže pomoć i umesto toga završe u zatvoru”, rekla je Barova, dodajući da 10 godina nakon zbacivanja talibana žene u Avganistanu još uvek čekaju pravdu.