Pipi Duga Čarapa optužena za rasizam

PinterestFacebookTwitterShare

Nemačka teolog i feministkinja Eske Volrad podigla je prašinu tvrdnjom da širom sveta obožavana serija knjiga o Pipi Dugoj Čarapi švedske književnice Astrid Lindgren promoviše rasističke stereotipe
 
Prema tvrdnjama Volardove iz Federalnog udruženja žena evangelistica Nemačke, dečji klasik promoviše kolonijalne rasističke stereotipe, prenosi Tportal.hr. Kao jedan od primera rasizma Volard navodi knjigu ‘Pipi Duga Čarapa na Južnim morima’ gde se deca crne rase bacaju na tlo u pesak i klanjaju deci bele rase. ‘Kada sam knjigu čitala nećaku koji je crne rase, te sam delove preskočila’, izjavila je Volard za švedski list Local.

Dodala je da sam lik Pipi Duge Čarape ne širi rasizam, već da se kroz knjige provlače rasistički stereotipi.

Karin Niman, kćerka švedske književnice Astrid Lindgren, demantovala je optužbe kazavši da se njena majka tokom cijelog života zalagala za jednaka prava svih ljudi. Za primer koji je navela Volard, Niman ističe da se glavna junakinja Pipi u delu usprotivila tome da deca crne rase pred njom kleče i s njima je delila igre, prenosi Guardian.

Seriju priča o Pipi Dugoj Čarapi Lindgren je započela 1944. godine kada je objavljena prva knjiga o nestašnoj crvenokosoj devojčici, s pletenicama, izuzetne snage i dovitljivosti. Dela Astrid Lindgren postala su izuzetno popularna, prevedena su na 95 jezika i prodana u 145 miliona primeraka.

Poslednji slučaj s optužbama dečjeg klasika za poticanje rasizma tek je jedan u nizu sličnih. Ranije ove godine francuski profesor Antoan Bueno ‘Štrumpfove’ je optužio za antisemitizam i rasizam i širenje totalitarističkih ideja, a na udaru kritike bile su i ‘Doživljaji Huckleberryja Finna’ Marka Tvena.