Svetska premijera baleta “Aleksandar” u Narodnom pozorištu

PinterestFacebookTwitterShare

Svetska premijera baleta inspirisanog istorijskom ličnošću, vojskovođom i osvajačem Aleksandrom Velikim, u koreografiji baletskog prvaka Državne opere u Berlinu Ronalda Savkovića biće održana na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u utorak, 15. novembra, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u nacionalnom teatru.

“Premijera baleta 15. novembra je uvertira, početak svečanosti kojom obeležavamo Dan Narodnog pozorišta, drago mi što će ovaj balet sa drugim igračima biti izveden i na taj dan, 22. novembra na našoj velikoj sceni”, kazao je upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović.

Sa svojom umetničkom saradnicom Aninom Stanču, scenografom Lukasom Lerhom i kostimografom Jelenom Miletić, na veliko zadovoljstvo igrača, solista Baleta NP, Savković je postavio brz, interesantan savremeni balet koji nije narativna bajka već nekonvencionalno istraživanje slojevite ličnosti Aleksandra, vojskovođe, poluboga, ljubavnika, osvajača sveta koga čine ljudi koji ga okružuju, oni ga prave Velikim. U pitanje je moderan balet u jednom ;inu u trajanju od sat i dvadeset minuta.

Tumač naslovne uloge Jovan Veselinović rekao je da se prvi put sreće sa ovakvim baletom koji nije narativni, čija je priča bazirana na delovima. “Aleksandar je jedan od najvećih svetskih osvajača, dopada mi se više od ostalih osvajača, jer je bio romantičan, osvojio je svet kao mlad i pokušavao je da napravi mir u svom carstvu”, kazao je Veselinović. Svoju ulogu on upravo gradi između romantičnih osećanja i neodoljive snage koju je posedovao Aleksandar Veliki.

Prema rečima naše balerine Mile Dragičević i ostalih umetnika, rad na predstavi je bio izvanredan, jer je Savković ima beskrajnu energiju i ogromnu ljubav prema igri. Od igrača je tražio da razmišljaju o onome što rade, a ova predstava i od publike traži isto, da razmišlja, nema gotove priče, ovo nije bajka već moderna, svedena, minimalistička priča u kojoj svako ima svoju verziju i doživljaj, da li je Aleksandar samo mit, da li je to vreme bilo ili je sada ili će tek biti.

Muzika u predstavi je savremena, koreograf je izvršio specijalni odabir, ona je autorska kompilacija, neće se izvoditi uživo, ne učestvuje orkestar NP, već će Savković biti specijalni di-džej. Koreografija i kostimi su takođe svedeni, minimalističkim sredstvima, Grčka se blago oseća, tek u naznakama, a telo ostaje slobodno da svim mogućim izražajnim sredstvima ispriča istoriju igre.

U jednočinom baletu “Aleksandar” igraju i Ana Pavlović, Milan Rus, Dejan Kolarov, Tamara Ivanović, Bojana Žegarac, Igor Pastor i Igor Vološin.