Film Boška Savkovića najbolji ekološki film na svetu

PinterestFacebookTwitterShare

Film „Plodovi zime“ reditelja Boška Savkovića proglašen je 11. novembra u Beču za najbolji ekološki film na svetu u ovoj godini, što je prvi put da je to priznanje dobio niskobudžetni film.
 
Savković je nagrađen Gran prijem na tradicionalnoj manifestaciji koja se održava 23. put, saopštio je Silver Lakefilm Tourfilm festival – SILAFEST. Reč je o „Festivalu svih festivala“ koji se održava pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO). Ova nagrada u filmskom svetu naziva se i „Turistički oskar“, a prvi put u istoriji ovo prestižno priznanje dobio je neki niskobudžetni film. 

Film „Meksiko u svim čulima“ koji je dobio Gran pri kao najbolji promotivni film na svetu, potrošio je 1,5 milona dolara, dok je Gradski sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda Savkovićev film „Plodovi zime“ sufinansirao sa svega 250.000 dinara. Ovaj film o plastičnim kesama koje „ulepšavaju“ glavni grad Srbije do sada je osvojio dvanaest nagrada na prestižnim svetskim festivalima. Savković je prošlog meseca nagrađen u Francuskoj za najbolji ekološki film na festival dokumentarnog filma u Kanu.

„Ako sami sebe nateramo da ovakve scene ne viđamo u Beogradu, Beograd će biti lepši i čistiji”, rekao je Savković nedavno prilikom primanja Zlatnog deldina, nagrade iz Kana. 

Njegov film je tokom 2011. godine osvojio i nagrade na festivalima dokumentarnog, turističkog i ekološkog filma u Portugalu, Rusiji, Poljskoj, Brazilu, Litvaniji i Rumuniji.